Algemeen

Weeral triest recordaantal faillissementen in de bouw

Weeral triest recordaantal faillissementen in de bouw
In de periode januari-februari legden 442 bouwbedrijven de boeken toe, zo blijkt uit cijfers van Graydon. Dat zijn er maar liefst 19,5% meer dan het vorige record in 2018. "Opnieuw een record voor de bouw. De zoveelste keer op rij. Wanneer ziet de regering in dat het zo niet verder kan", verzucht Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De bouworganisatie ziet in de vorig jaar fel stijgende hypothecaire rente, de hoogstens stabiliserende bouwmateriaalprijzen en de loonindexatie van 2023 de grootste boosdoeners voor het hoge aantal faillissementen.

"Als we niet opletten, zitten we in hetzelfde scenario als in de periode 2012-2017. Toen verloor de bouwsector 20.000 mensen in de nasleep van de financiële- en bankencrisis. De regering wil toch geen herhaling? Want minder tewerkstelling betekent ook minder inkomsten voor de overheid".


In elk geval staan we wel aan de vooravond, zo blijkt nog uit de Bouwbarometer, de driemaandelijkse conjunctuurmeter van Bouwunie. Daaruit blijkt dat vorig jaar ruim 1 op 5 bouwbedrijven besliste om ofwel personeel te ontslaan of om personeel niet te vervangen. De trend voor 2024 is volgens de Barometer gelijkaardig.

"Bouwwerkgevers ontslaan enkel als het niet anders kan. Dat het aantal ontslagen in de bouw stijgt, is dus zeer onrustwekkend", zegt Waeytens.


Nog uit de Barometer blijkt dat de orderboekjes almaar moeilijker gevuld geraken. Maar liefst de helft van de bedrijven heeft nog voor minder dan drie maanden werk. Ook geen goed teken. Bouwunie dringt bij de regering aan op blijvende steunmaatregelen voor (ver)bouwers om het (ver)bouwen te stimuleren. Zelf stelt ze een belastingvoordeel voor.

Het aantal jonge bedrijven speelt eveneens een rol in het aantal faillissementen. Het hoge aantal starters van de voorbije jaren hebben nog geen financiële buffer opgebouwd en zijn dus nog gevoeliger voor faillissementen. Dat je in Vlaanderen niet langer beroepskennis of bedrijfskennis moet bewijzen als je een onderneming start, is zeker ook bijkomend risico.

Steun voor bouwers en verbouwers – belastingvoordeel

Om kandidaat (ver)bouwers aan te moedigen hun plannen niet in de koelkast te stoppen, zijn steunmaatregelen en subsidies noodzakelijk. Bouwunie dringt er bij de verschillende overheden op aan om te blijven investeren in die maatregelen en ze zelfs nog uit te breiden. Bouwunie zelf stelt voor om 15 procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen, met een plafond van 7.000 euro per jaar. En op voorwaarde dat je officiële facturen van aannemers kan voorleggen. Voor energiebesparende uitgaven kan dat plafond verhoogd worden tot 9.000 euro. Particulieren kunnen zo een belastingbesparing realiseren tot 3.500 euro voor gewone investeringen en tot 4.500 euro voor energiebesparende uitgaven, per jaar dat dit belastingvoordeel geldt.

Bouwunie hoopt dat zo de neerwaartse spiraal op korte termijn doorbroken kan worden, zodat we zicht hebben op een beter bouwondernemersklimaat in de tweede jaarhelft van 2024.