Wedstrijden en awards

Welk bouwbedrijf kaapt de Gouden Baksteen weg? Stem nu!

Welk bouwbedrijf kaapt de Gouden Baksteen weg? Stem nu!
Elk jaar reikt Bouwunie ondernemersawards – Bakstenen dus – uit aan bouwbedrijven die uitblinken in één bepaalde categorie. Bouwunie organiseert de wedstrijd om bouwbedrijven te belonen voor hun ondernemerschap in niet altijd evidente omstandigheden. Maar ook om andere bouwbedrijven of kandidaat-bouwondernemers te inspireren.

Dit jaar kunnen bouwbedrijven meedingen naar een award in 5 categorieën: Belofte, Werkgever, Project, Digitale Onderneming of Duurzame Onderneming van het Jaar. De Bouwunie-jury selecteerde eind vorige maand uit alle kandidaten 16 finalisten, verdeeld over de 5 categorieën. Goed voor de helft van de punten. Over de andere helft beslist het grote publiek.

Vanaf vandaag, 10 januari, kan je stemmen op jouw favoriet via www.degoudenbaksteen.be. Wie de uiteindelijke award binnenrijft, weten we op het Gala van de Gouden Baksteen op vrijdag 2 februari in de Antwerpse Waagnatie. Naast de ondernemersprijzen reikt Bouwunie op 2 februari ook nog De Gouden Baksteen uit aan verdienstelijke politieke persoonlijkheid of organisatie met een positieve impact op de bouwsector. Wie dat wordt, blijft nog even geheim.

Dit zijn de finalisten. Meer info over de kandidaten is te vinden op www.degoudenbaksteen.be
Stemmen kan op dezelfde site.

Belofte van het Jaar

BSM Technieken - Borgloon
BSM Technieken installeert airco, centrale verwarming en hernieuwbare energie. Tweelingbroers Jonas en Jochen Bessegems richten het bedrijf in volle coronaperiode (2020) op. Op enkele jaren tijd kent het een sterke groei en telt het bedrijf 10 enthousiaste medewerkers. De visie van beide broers is duidelijk: hét aanspreekpunt worden in Haspengouw met een uitstekende service na verkoop. Met de uitbreiding van het team en volle orderboeken is BSM alvast goed op weg.

GBK Bouw – Hamont-Achel
In augustus 2021 startte Bart met de bouw van zijn eerste project. Intussen bouwden ze een mooie reputatie op in de buurt. Vandaag heeft Bart tien arbeiders in dienst, draait zijn vrouw als meewerkende echtgenote mee in de zaak en heeft het bedrijf enkele mooie projecten in zijn portfolio. En bovenal, GBK Bouw heeft nóg meer passie en gedrevenheid als bij de start van het bedrijf.

Bildin - Mollem
Bildin met zaakvoerder Jonas Willems aan het roer onderscheidde zich bij de jury door de gedurfde aanpak en differentiërende visie op de bouwsector. Door te investeren in innovatieve technologieën, zoals de HoloLens, en efficiënte werkmethoden zoals bouwteam en vernieuwende bouwmaterialen, is Bildin op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. Ondanks de uitdagingen waarmee het jonge bedrijf te maken krijgen, kan het positieve cijfers voorleggen.

Werkgever van het Jaar

Schildersbedrijf Jef & Maurice - Roeselare
Ondernemerskoppel Julie Chielens en Frank Vandeputte richten schildersbedrijf Jef & Maurice op in 2021. Vanaf de start dragen ze het familiale aspect hoog in het vaandel. Zowel tegenover hun klanten, maar zeker tegenover hun “Mauricekes”, hun 6 medewerkers. Het bedrijf hecht belang aan teamwork, onberispelijk werk en respect voor elkaar. Dit zijn voor Julie en Frank geen holle waarden die op de muur geverfd staan, maar zaken waar ze dagdagelijks samen naar streven.

Schrijnwerkers- en interieursbedrijf SD – Herentals
15 jaar geleden startte Stijn Dirken met de schrijnwerkerij. 10 jaar geleden kwam rechterhand Jef aan boord en 3 jaar geleden HR-verantwoordelijke Femke. Samen hebben ze een team 60 vakmensen bij elkaar die zich dagdagelijks met goesting en passie inzetten. De drie kernwaarden zijn vakmanschap, 1 aanspreekpunt en one team.

Van Tornhaut – Aalter
De focus van Van Tornhaut op de mens achter de functie, de aandacht voor welzijn en groei, betrokkenheid bij besluitvorming en het streven naar verbetering op verschillende niveaus levert het bedrijf een plaats op als finalist. Vorig jaar won het bedrijf al verschillende awards als werkgever (waaronder Best Workplace Belgium). Afgelopen zomer kregen ze nog een feestje van Bouwunie, Liantis en TopRadio cadeau als Plezantste Werf van 't Land.

Creaplan - Nazareth
Creaplan is een Belgische specialist in standenbouw en interieur met meer dan 25 jaar ervaring. Met hun visie op HR proberen de zaakvoerders het beste uit hun mensen naar boven te brengen, wat uiteindelijk ook de klanten ten goede komt. Ze verbinden collega’s die anders niet veel met elkaar in contact komen, zetten in op de relatie tussen collega’s naast het werk en werken aan de verstandhouding op het werk. Ook persoonlijk welzijn speelt een rol bij Creaplan, net als plezier en transparantie.

Digitale Onderneming van het Jaar

All- Bouw – Roeselare
All-Bouw is een totaalaannemersbedrijf met Simon Alleman en zijn echtgenote Chloé Van Eecke aan het hoofd. Het bedrijf focust niet alleen op het digitaliseren van interne processen (zoals via bv. Gbuild, TiMaster, Power Bi...), maar ook op het optimaliseren van het buitenwerk via digitale toepassingen (bv. drones, 360-graden camera...). De omvang en de schaalgrootte maken van All-Bouw een pionier in het moderniseren en verbeteren van bouwprocessen.

Molyvco - Duffel
Molyvco, gespecialiseerd in totaalinrichting en totaalinterieur is het ondernemerskind van Yves Mollekens. Het bedrijf maakt al meer dan 20 jaar gebruik van 3D visualisatie. Daarnaast werkt het met een volledig gedigitaliseerd crm pakket voor eigen gemak en om de tevredenheid van onze klanten te verhogen.

Woema – De Pinte
Woema (zaakvoerder Simon Suys) doet aan “houtbegaafd bouwen”. Het maakt bouwdromen waar in hout. En dit dankzij een uitgebreide technische expertise en een doorgedreven kennis van de houtbouw. Op digitaal vlak is BIM essentieel voor het succes van de prefab-projecten. BIM is de digitale methode om informatie over bouwprojecten te verzamelen, delen en beheren. BIM slaat alle aspecten van een gebouw, waaronder geometrie, materialen en kosten, gedetailleerd op in een gedeeld 3D-model. Het centraliseren van projectinformatie bevordert de efficiëntie van samenwerking tussen architecten, ingenieurs en bouwteams.

Duurzame Onderneming van het Jaar

H3 Houtskeletbouw – Westerlo
Hermans Hout & Habitat BV werd exact 20 jaar geleden opgericht door Jan Hermans. Vanaf het begin lag de focus op ecologisch verantwoord bouwen. In die zin mag het bedrijf zichzelf pionier noemen. Onder de naam H3 houtskeletbouw bouwen we particuliere, energie-neutrale woningen waarbij erg veel aandacht gaat naar ecologisch verantwoorde materialen die natuurlijk zijn van oorsprong en circulair inzetbaar.

V&B Dakwerken – Wellen
V&B Dakwerken is specialist in waterdichtingswerken van platte daken en ondergrondse constructies via EPDM, bitumen en vloeibare dichtingen. In 2022 stapte het bedrijf in het traject van de circulaire daken met CPE. Hierin streeft het naar dakopbouwen die achteraf demonteerbaar zijn. Om zo de materialen bij een afbraak makkelijk van elkaar te kunnen scheiden en te hergebruiken.

Quality Living – Nijlen
Bouwbedrijf Quality Living gelooft dat het zelfs zonder een productieproces een aanzienlijke impact heeft op het vlak van duurzaamheid. Het begint met menselijke connecties, waarbij het klanten ondersteunt bij het maken van optimale keuzes, het welzijn van het team bewaakt en streeft naar langdurige relaties met onderaannemers. Daarnaast maakte het de correcte keuzes voor het eigen kantoor. Ook koestert het een persoonlijke interesse in diverse goede doelen. Voor de zaakvoerders betekent duurzaamheid meer dan alleen milieubewustzijn. Het gaat om het bevorderen van een positieve invloed en een betrokkenheid bij de wereld om ons heen.

Project van het Jaar

TD-S – Rijkevorsel
TD-S stond samen met hoofdaannemer Wyckaert en zijn partner Tectum Groep in voor de dakrenovatie van de productiehal van Volvo Trucks in Gent. Het project, uitgevoerd in de korte tijdspanne van het bouwverlof in juli, vereiste niet alleen waterdichtheidsgaranties, maar ook de renovatie van een minimum dakoppervlak van 10000m². En dat alles op 3 weken tijd.

Persyn - Zwevegem
Persyn (zaakvoerder Hervé Persyn) realiseerde de Fiets- en voetgangerstunnel in Lokeren. Het project getuigt van expertise en toewijding aan innovatieve bouwtechnieken. Werken langs een operationele spoorweg vereist namelijk uiterst specifieke veiligheidsmaatregelen. Elke fase van het bouwproces wordt minutieus uitgetekend en uitgevoerd. Voor de meest kritieke taken, zoals het plaatsen van de langste damplanken of het boren van filters tussen de sporen, heeft het bedrijf slechts een beperkt venster van 4 uur per nacht. En zo zijn er nog uitdagingen.

ForestPlus - Eeklo
ForestPlus diende het project EuropaBank bij de jury in. Het gebouw kenmerkt zich door een groot hoofdvolume waarbij doorheen de jaren naastliggende panden stelselmatig toegevoegd werden. De opdracht van Oost-architecten bestond erin een eenheid te creëren met een duidelijke circulatie binnen een uniek en mooi concept. De werken werden uitgevoerd over meerdere fases zodat het kantoor volledig operationeel bleef tijdens de werkzaamheden, wat gezien de ligging een waar huzarenstuk bleek. De verbouwing nam 2 jaar in beslag. Naast de constructiewerken was Forestplus verantwoordelijk voor het produceren en plaatsen van de binnendeuren en alle maatmeubilair.

Meer info en stemmen