Welke groentes moeten in de koelkast
Een groot deel van de groentes bewaar je het beste in de koelkast. Veel groentes vergaan snel als de temperatuur waarin ze bewaard worden boven de 10 ° C ligt. Denk hierbij aan groentes zoals bloemkool, andijvie, broccoli, champignons, prei, spinazie, wortels en allerlei soorten sla. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je onder bepaalde omstandigheden in de koelkast zou moeten doen:- Kant-en-klare aardappels moet je wel in de koelkast bewaren. Koop je echter een zak ongeschilde aardappelen? Dan kun je deze ook buiten de koelkast op een koele plek bewaren.
- Verse asperges moet je bewaren in de koelkast. Je kunt ze dan het beste in een vochtige doek wikkelen. Andere aspergesoorten moet je ook bewaren in de koelkast, deze kun je in een open plastic zak doen.
- Heb je voorgesneden groentes gekocht, zoals bijvoorbeeld wok- of soepgroenten? Deze moet je allemaal in de koelkast bewaren om de groentes zo lang mogelijk goed te houden.
Welke groentes bewaar je buiten de koelkast?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat je alle soorten groenten in de koelkast moet bewaren. Sterker nog, voor bepaalde soorten groentes is het zelfs slecht om ze in een koude omgeving te bewaren. Deze groentes kunnen niet goed tegen de kou, waardoor het rottingsproces sneller verloopt. Dit noemen we ook wel koude bederf. Groentes zoals aubergine, avocado en paprika kunnen snel bederven in de koelkast. Deze groentes bewaar je het beste buiten de koelkast om ze zo lang mogelijk goed te houden.- Een komkommer ligt bij veel mensen in de koelkast, maar in de koelkast kan de komkommer uitdrogen. Je kan deze beter buiten de koelkast neerleggen. Als je de komkommer in het plastic laat zitten is hij het langst houdbaar.
- Een paprika moet je wel koel bewaren, maar de koelkast is hiervoor vaak te koud. De beste temperatuur om paprika’s te bewaren ligt zo rond de 12 °C. Bewaar ze in een voorraadkast of kelder.
- Aubergines kun je het beste op kamertemperatuur bewaren. Ze zijn erg gevoelig voor een lage temperatuur, dus in de koelkast bederven ze snel. Als ze in plastic verpakt zitten, is de houdbaarheid het langst.
- Uien moet je buiten de koelkast bewaren op een koele, donkere plek. Uien zijn in principe levende gewassen, als je ze niet goed bewaard, kan het zo zijn dat de ui gaat uitlopen. Ook bosui of lente-ui kun je goed buiten de koelkast bewaren. Maar als je eten gekookt hebt en je hebt nog wat gesnipperde ui over, dan kun je deze beter in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
- Tomaten moet je absoluut niet in de koelkast leggen. Door de kou worden ze slap. Daarom doe je er goed aan ze op kamertemperatuur te bewaren. Let er wel op dat je tomaten niet bij andere soorten groentes en fruit bewaart, want ze kunnen het rijpingsproces bij andere producten versnellen. Tomaat stoot ethyleen uit, waardoor andere producten kunnen bederven. Bewaar ze daarom apart.
- Chilipepers behoren tot dezelfde gewassen als aardappels of tomaten en ze zijn niet meer weg te denken bij het bereiden van onze favoriete recepten. In de supermarkt liggen ze meestal in het koelvak, maar hier bederven ze wel het snelst. Wil jij je rode pepers zo lang mogelijk bewaren? Bewaar ze dan op kamertemperatuur.