Vastgoed

Welke kosten komen kijken bij het kopen van een woning?

Welke kosten komen kijken bij het kopen van een woning?
Wil jij graag een huis kopen? Dan kan de zoektocht naar een geschikte woning beginnen. Hierbij moet je het maximale bedrag dat je kunt lenen in je achterhoofd houden, maar houd er rekening mee dat er naast de hypotheekkosten ook andere kosten verbonden zitten aan het kopen van een woning. Met welke kosten je allemaal rekening moet houden, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Hypotheek

We benoemden het net al even kort, maar de grootste kostenpost die verbonden zit aan het kopen van een huis zijn de hypotheekkosten. Met een hypotheekadviseur heb jij uitgerekend hoeveel je maximaal kan lenen van de bank, en voor dat bedrag kun jij een huis kopen. Daarnaast komen er ook nog eenmalige kosten bij zoals de notariskosten, taxatiekosten en de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting moet je overigens alleen betalen als je jonger bent dan 35 jaar en een huis koopt onder de 400.000 euro.

2. Maandelijkse vaste lasten

Daar bovenop komen nog de maandelijkse vaste lasten bij. Denk daarbij aan een energiecontract en een internetabonnement. Het is belangrijk om de beste deal te kiezen door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Toch snappen we dat je er tijdens het kopen van een huis hier niet alle tijd voor hebt. Wél kun je gebruik maken van de energie vergelijker: dit is een vergelijkingssite waarbij je in een oogopslag alle energieleveranciers met elkaar kan vergelijken. Ook geldt dit voor je internetabonnement: vergelijk internet hier.

3. Gemeentelijke kosten

Wanneer je een woning koopt heb je ook te maken met kosten voor de gemeente. Denk daarbij aan rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Hoeveel dit zal zijn, verschilt per gemeente. In de meeste gevallen krijg je ieder jaar een brief waarin staat hoeveel je moet betalen aan gemeentelijke kosten.

4. Verzekeringen

In een woning gaat veel geld zitten. Denk daarbij aan de woning zelf, maar ook aan de inrichting. Het is daarom geen overbodige luxe om een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering verzeker jij jouw spullen, en met een opstalverzekering verzeker jij jouw woning en alles wat daaraan vastzit. Denk daarbij aan de schuur, de keuken en het dak.

5. Inrichting

Om het gekochte huis bewoonbaar te maken, moet je meubels aanschaffen. Denk daarbij aan een bank, een eettafel, een bed en wellicht moet er ook wel een nieuwe keuken en badkamer in komen. Je kunt de inrichting overigens zo duur of zo goedkoop maken zoals je zelf wil.