In en rond onze stedelijke centra is de verhardingsgraad hoog en vaak kunnen de verouderde rioleringen het water bij hevige regenval niet slikken. Daarnaast wonen er meer dan een half miljoen huishoudens in vaak watergevoelige kernen. Zij hebben nood aan efficiënte ingrepen aan de waterhuishouding in hun verdichte woonomgeving. Het versterken en vooral uitbreiden van de groenblauwe netwerken zijn een must. Naast het belang van collectieve ingrepen kunnen zij zelf hun perceel waterrobuuster maken. Beide zijn cruciaal, aangezien in Vlaanderen verdere verdichting hoog op de agenda staat. Embuild Vlaanderen schuift een aantal goede voorbeelden naar voren:
- Ontharde speelplaats met biodiverse aanplanting en recuperatie van regenwater op Campus Theodoor, Jette. Klik hier voor meer info.
- Inbreidingsproject met o.a. 150 woningen en een dienstencentrum. Er wordt maximaal onthard. Water wordt op het eigen terrein gestockeerd, gerecupereerd en geïnfiltreerd. Er wordt gevarieerde droogteresistente beplanting voorzien, alsook verblijven voor fauna (vogels/wilde bestuivers). Klik hier voor meer info.
- Ontharde groene open ruimte nabij een ziekenhuiscomplex in de Kempensestraat in Antwerpen. Behalve de noodzakelijke verhardingen in functie van de bereikbaarheid en de veiligheid wordt het bijna drie hectare groot publiek plein zo groen mogelijk ingericht. Op de ondergrondse parking wordt een prairietuin van 5000 m² ingericht. Er worden extensieve bloemenweiden, inheemse bomenrasters en wadi’s voor de waterberging voorzien. Klik hier voor meer info.
Een decennium investeringen in waterhuishouding
Een ambitieus waterplan realiseren zal volgens Embuild Vlaanderen twee legislaturen in beslag nemen. Naast het belang van een langetermijnvisie hebben de honderdduizenden huishoudens in watergevoelig gebied, vaak kernen en steden bij waterlopen, baat bij snelle en efficiënte ingrepen. Zo zijn de rioleringen in onze centrumsteden bij de oudste in ons land. Niet alleen zijn die aan vervanging toe, ook dienen de straten te worden aangepast aan de klimaatverandering. Opdat die bij hevige regenval kunnen dienst doen als tijdelijke buffer, zodat het water vertraagd kan infiltreren of afgevoerd worden. Daarnaast heeft Deloitte de eenmalige investeringskost aan noodzakelijke beschermingsmaatregelen aan o.a. oevers, dijken, sluizen enz. geraamd op bijna 3,4 miljard euro los van de onderhoudsbudgetten. Dat gaat slechts om een deel van een veel ruimer waterplan dat nodig is.