Het werelderfgoedcomité van de Unesco heeft maandag weer een reeks bijzondere culturele locaties op de prestigieuze erfgoedlijst gezet. Onder meer Syrië, Spanje en Zwitserland veroverden een plekje op de lijst, waar inmiddels meer dan 900 locaties op staan.
De resten van een reeks verlaten dorpen in het noordwesten van Syrië zijn op de lijst gezet. Volgens het comité is dit gebied van belang omdat er veel archeologische resten te vinden zijn die informatie verschaffen over de periode waarin Syrië overging van het Romeinse naar het Byzantijnse Rijk.
In de Verenigde Arabische Emiraten gaat het om bewijs van zeer vroege bewoning in Al Ain (zie foto). Daar staan onder meer ronde stenen tombes en er is een heel oud irrigatiesysteem. Voor Iran zijn negen Perzische tuinen in evenzoveel provincies bijgeschreven. Spanje mag de Serra de Tramuntana op het eiland Majorca voortaan werelderfgoed noemen.
Voor Zwitserland zijn de resten van huizen op palen rond de Alpen op de lijst gekomen. Die huizen werden gebouwd tussen 5000 en 500 voor Christus. Het comité besloot ook het verzoek van Turkije om de Selimiye-moskee in Edirne op de lijst te zetten, goed te keuren.
Lees verder op Architectenweb.nl
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam