Vastgoed

Werken aan een van grootste coliving projecten in Leuven zijn van start gegaan

Werken aan een van grootste coliving projecten in Leuven zijn van start gegaan
Samenhuizen of coliving wint steeds meer aan populariteit en daar speelt vastgoedontwikkelaar ION op in met het project Burenberg in hartje Leuven. Een deel van het voormalig klooster op de site wordt omgebouwd naar een colivingconcept met 29 kamers verspreid over drie leefeenheden. Daarmee wordt ‘We House’ een van de grootste coliving projecten in Leuven. De werken zijn van start gegaan en zullen eind 2024 afgerond worden.

Sinds de coronapandemie is het concept van coliving alleen maar in populariteit gegroeid. Door de lockdowns en de vele maatregelen die het sociale leven drastisch inperken, beseffen steeds meer mensen dat ze niet langer alleen willen leven. In dat geval is coliving een populair alternatief. Op die trend speelt projectontwikkelaar ION in met het project Burenberg. Dat is een mix van woonvormen waaronder eengezinswoningen, appartementen, assistentiewoningen, studentenkamers, etc. maar ook een colivingconcept, dat ‘We House’ zal heten.

“Het idee van samenleven met anderen wordt steeds populairder. Dat merken we ook in Leuven”, zegt Sander Plets van projectontwikkelaar ION. “Wij mikken vooral op zogeheten young potentials, die net zijn afgestudeerd of die aan het doctoreren zijn en geen zin hebben om alleen op een appartement te wonen of terug bij hun ouders in te trekken. Het zijn vaak mensen die op kot hebben gezeten en dus al hebben samengewoond met anderen en die deze levensvorm nog willen aanhouden. Dit concept is al ingeburgerd in Brussel en Gent en wordt nu dus verder uitgebreid in het centrum van Leuven.”

Project Burenberg in Leuven

Een van grootste projecten in Leuven

Hiervoor leent het voormalige klooster zich uitstekend, met dank aan de al aanwezige kamerstructuur. “We behouden in zekere zin de traditionele woonvorm van het kloosterleven, maar geven daar een hedendaagse interpretatie aan. Vanuit een duurzame renovatie hebben we ervoor gekozen om de erfgoedwaarde maximaal te behouden, net als de look and feel van het gebouw. De werken zijn ondertussen van start gegaan en we mikken op eind 2024 voor de oplevering.”

Het colivingconcept zal 29 kamers tellen verspreid over drie leefruimtes. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet en slaapgedeelte. De overige ruimtes zijn gemeenschappelijk: een grote leefruimte en keuken. Twee van de drie leefruimtes hebben ook een privaat terras. Daarnaast is er ook een grote gemeenschappelijke tuin. Daarmee is het coliving concept in Burenberg meteen een van de grootste in Leuven.

Project Burenberg in Leuven

Coliving alsmaar populairder

Coloc Housing zal instaan voor het beheer van de kamers, die inmiddels in verkoop zijn gegaan. Ook zij merken dat de populariteit van deze woonvorm de laatste jaren sterk is toegenomen. “Sinds 2015 is er een professionalisering bezig van het concept waarbij organisaties opgericht zijn die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van verzorgde woonunits”, weet Christophe Vercarre van Coloc Housing. “Bovendien zorgde de coronapandemie ervoor dat de vraag naar coliving nog sterker is toegenomen. Men is meer dan ooit gaan beseffen dat sociaal contact erg belangrijk is in ons leven. Dat is natuurlijk iets waar coliving om draait.”

Volgens Vercarre leent dit concept zich goed voor investeerders omdat Coloc Housing het volledige beheer op zich neemt. “Wij zorgen voor de contracten, plaatsbeschrijving, wij ontvangen de huurders en zorgen voor het poetsen van de gemeenschappelijke delen. De eigenaar van een woonunit krijgt elke maand zijn huurgeld en hoeft zich verder van niets iets aan te trekken.”

Project Burenberg in Leuven

Profiel van coliver

Dat coliving niet voor iedereen is weggelegd, hoeft geen betoog. “We zien vooral jonge dertigers, man en vrouw, die volop bouwen aan een professionele carrière maar die ook veel aandacht schenken aan sociaal contact. Maar ook expats die hier voor bepaalde tijd vertoeven en die niemand kennen, zijn vaak geïnteresseerd in coliving. Je moet coliving echt zien als een levensfase.”