Nieuwbouw

Werkgelegenheid bouw blijft dalen

In het eerste kwartaal van 2015 is de werkgelegenheid in de bouw er verder op achteruitgegaan (-0,8%) tot 203.900 arbeidsplaatsen. Dit is het laagste niveau sinds 2007. Ook de bouwactiviteit daalde in het eerste kwartaal van dit jaar (-0,9%). Het orderboek van de aannemers is wel meer gevuld met werk dan drie maanden geleden. Het aantal vergunningen voor niet-woongebouwen kende een positieve evolutie zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Voor woningen nam het aantal vergunningen voor renovaties toe, maar liet het aantal vergunningen voor nieuwbouw het afweten.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Wij maken ons al langer zorgen over de evolutie van de werkgelegenheid in de bouw. Sinds eind 2011 gingen al 17.000 jobs verloren. Ik moet helaas melden dat de jobcreatie waarvoor de bouw tussen 2007 en 2011 zorgde nu volledig uitgevlakt is.”

“De evolutie van de orderboekjes geeft mij hoop, maar de concurrentie van buitenlandse bedrijven blijft groot. Voor een echte heropleving en bijkomende aanwervingen in de bouw zijn dus specifieke maatregelen nodig voor onze sector”, aldus nog de Mûelenaere. De Confederatie Bouw vraagt een specifieke lastenverlaging van €6 per uur voor de bouw.

Bouwbarometer

Stemming van de aannemers

De conjunctuurbeoordeling van de aannemers is in de maand juli gestabiliseerd. Volgens het driemaandelijkse gemiddelde ging het vertrouwen van de aannemers er wel op achteruit. Het aandeel aannemers met een pessimistische visie bleef stabiel op 18,3%. Het aandeel optimisten daalde en kwam op 6,3%. De kloof tussen optimisten en de pessimisten is groter geworden.

Activiteit en werkgelegenheid gedaald

Volgens de laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen is de bouwactiviteit op kwartaalbasis in het eerste kwartaal van 2015 met 0,9% afgenomen. De activiteit daalde met 1,1% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014.

De werkgelegenheid in de bouwsector zette zijn daling verder en komt op 203.900 arbeidsplaatsen of een daling met 0.8% in het eerste kwartaal van 2015. In vergelijking met een jaar geleden daalde de werkgelegenheid met 2,4%. Dit is het laagste tewerkstellingscijfer sinds begin 2007.

Orderboekjes: werk voor 5,40 maanden

Volgens het driemaandelijks gemiddelde bevatte het orderboek van de aannemers in mei-juli werk voor 5,40, het hoogste niveau sinds begin 2014. Dit is een stijging met 1,3%. In de periode februari tot april was het orderboek gevuld met werk voor 5,33 maanden. De trend is stijgend.

Woningbouw: daling voor nieuwbouw en stijging voor renovatie

In de periode februari tot april werden 10.045 vergunningen voor nieuwe woningen toegestaan. Dit is een daling met 9,8% in vergelijking met de vorige drie maanden (november 2014 tot januari 2015), toen er 10.912 vergunningen werden afgeleverd. In de maand februari lag het aantal vergunningen in Vlaanderen duidelijk lager dan het gemiddelde van deze periode. De trend is negatief gericht.

Zowel het aantal vergunde appartementen met 5.814 vergunningen in de periode februari-april, als het aantal toegestane eengezinswoningen (4.200 vergunningen) is tijdens deze periode gedaald met respectievelijk 10,3% en 9,0%.

Voor de renovatie van woningen steeg het aantal vergunningen met 6,2% in de periode februari-april. Er werden 8.369 vergunningen toegestaan. Vooral de maand maart heeft met een vergund aantal van 3.381 vergunningen bijgedragen tot deze toename. De vorige drie maanden bedroeg dit cijfer 7.878 vergunningen. De trend is stijgend.

Niet-woningbouw: stijging bij nieuwbouw en bij renovatie

In de maanden februari tot april bedroeg het vergunde volume van nieuwe gebouwen 11,3 miljoen kubieke meter. Dit is een stijging met 43,1% in vergelijking met de vorige drie maanden, toen het vergund volume 7,9 miljoen kubieke meter bedroeg. Deze grote toename is toe te schrijven aan een verhoogd volume van grote industriële gebouwen in de arrondissementen Mechelen, Antwerpen, Maaseik en een vergunning voor een nieuw gebouw voor vleesverwerking in de gemeente Halle-Vilvoorde.

Het aantal vergunningen voor nieuwe gebouwen is eveneens toegenomen met 12,1% (van 1.007 naar 1.128 vergunningen). De trend is positief voor het vergund volume en negatief gericht voor het aantal nieuwe gebouwen.

Voor de renovatie van niet-woongebouwen werden in de maanden februari tot april 1.272 vergunningen afgeleverd. Wat een stijging opleverde van 7,3% in vergelijking met de vorige drie maanden. Dit cijfer bedroeg 1.185 vergunningen voor de periode november 2014 tot januari 2015. De trend voor renovatie van niet-woongebouwen is positief gericht.

Faillissementen: stijging met 4,6%

In het tweede kwartaal van 2015 (april-juni) moesten 493 bouwbedrijven de boeken neerleggen. Dit is 4,6% meer dan het vorige kwartaal (januari-maart) toen 472 bouwbedrijven failliet verklaard werden. In vergelijking met een jaar geleden daalde dit cijfer met 0,6%. Toch blijft het aantal faillissementen op een hoog niveau en is de trend stijgend.