Voorlopige cijfers van een sociaal secretariaat bevestigen deze trend, waarbij het aantal dagen gewaarborgd loon flink is gestegen in vergelijking met de vorige zomer. Door de nieuwe wetgeving moet de werkgever nu gewaarborgd loon betalen voor de ziektedagen tijdens de vakantie, bovenop het vakantiegeld dat al in juni werd uitgekeerd. Dit zorgt voor een extra financiële last voor werkgevers. "Hoewel er uiteraard begrip is voor zieke werknemers, vinden werkgevers het zwaar om financieel, logistiek en administratief op te draaien voor ziekte tijdens de vakantie," aldus Waeytens.
Hoewel deze regel geldt voor alle sectoren, is de situatie in de bouwsector nog net wat complexer. In de bouw is er namelijk het klassieke bouwverlof, waar de meeste bouwbedrijven, inclusief de zaakvoerders, collectief aan deelnemen. Wanneer een werknemer tijdens dit verlof ziek wordt, moet de werkgever tijdens zijn eigen vakantie de administratie voor die ziekte in orde brengen. Dit zorgt voor extra druk, vooral omdat de planning na het bouwverlof vaak onder druk komt te staan. Als de werknemer zijn verlofdagen aansluitend wil opnemen, moet de werkgever tijdens zijn eigen vakantie de planning opnieuw herschikken. Dit kan voor kleinere kmo's, waar de personeelsbezetting al krap is, tot problemen leiden, merkt Waeytens op.
Bouwunie pleit daarom voor maatregelen, waaronder een verbeterd controlesysteem op Europees niveau. "In onze sector is het normaal om een controlearts te sturen wanneer een werknemer ziek valt. Maar het is natuurlijk niet eenvoudig, en kostbaar, om een controlearts naar bijvoorbeeld de Côte d'Azur te sturen," zegt Waeytens. Hij waarschuwt dat naast de financiële en administratieve belasting, de nieuwe wetgeving ook risico's op misbruik met zich meebrengt.
Bouwunie vraagt dat werkgevers financieel niet langer moeten instaan voor ziekte tijdens de vakantie. Volgens Bouwunie moeten werkgevers niet langer gewaarborgd loon betalen, maar moet de werknemer voor zijn ziektedagen terugvallen op de mutualiteit. Tot zolang de betaling van het gewaarborgd loon en de afwezigheidscontrole niet geregeld zijn, vraagt Bouwunie de opschorting van de toepassing van deze regelgeving.