Verwarming & Sanitair

Werkzaamheden aan cv-ketels: werkwijze

Werkzaamheden aan cv-ketels: werkwijze
De cv-ketel is de belangrijkste warmtebron in huis: hij voorziet je van een aangename temperatuur en warm water. Het is daarom belangrijk om je cv zo goed mogelijk te laten onderhouden en repareren wanneer nodig. Zo voorkom je dat je onder de koude douche staat of in een koude woonkamer. In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden aan cv-ketels, en dan met name de werkzaamheden en werkwijze.

Cv-ketel onderhoud

Het is verstandig om je cv-ketel eenmaal per jaar te laten onderhouden door een erkende cv-monteur. Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op problemen zoals storing en lekkage. Je ketel werkt zuinig, efficiënt en veilig. Zo wordt de levensduur van je cv-ketel verlengt en bespaar je op je energierekening.

Cv-ketel onderhoud begint met het vinden van een erkende cv-installateur. Houd er rekening mee dat het vanaf 1 januari 2023 verplicht is om je cv te laten onderhouden door een gecertificeerde cv-installateur. Doe je dit niet, dan ben je strafbaar. Zorg er dus voor dat jouw monteur beschikt over het CO-certificaat. Op Corvanmeer.nl vind je meer informatie over dit soort certificaten en verwarmingsinstallaties in het algemeen.

Stap 1: Schoonmaken

Als eerste begint de monteur met het reinigen van zowel de buiten- als de binnenkant van de warmingsinstallatie.

Stap 2: Controles en metingen

Bij stap 2 wordt de werking en de prestaties van de cv-ketel gecontroleerd en gemeten. De volgende onderdelen komen hierbij aan bod:
  • De waardes koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen.
  • De veiligheid van de rookgasafvoer.
  • Het meten van de waterdruk.
  • De afstelling van de cv-ketel.
  • De aanwezigheid van ventilatie in de woning.
  • De montage van de verwarmingsinstallatie.

Stap 3: Controle onderdelen en eventuele reparaties

Na het controleren van de werking van de cv-ketel is het vaak wel duidelijk of de ketel na behoren werkt. Indien dit niet het geval is, is er vaak een onderdeel kapot. De cv-ketel bevat veel onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage door constante druk of wrijving.

Tijdens een onderhoudsbeurt worden kapotte onderdelen direct gerepareerd of vervangen door de cv-monteur. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende soorten reparaties.

Stap 4: Afstellen van de cv-ketel

Vervolgens worden de radiatoren en de ketel ontlucht. Aan de hand van de uitkomsten bij de vorige stap wordt de ketel opnieuw afgesteld. Dit zorgt ervoor dat de ketel zo efficiënt mogelijk werkt. Op deze manier kun jij je woning zo zuinig mogelijk verwarmen en gaat er weinig warmte verloren. Bijkomend voordeel: je bespaart op je energierekening, wat extra fijn is met de huidige gasprijzen.
De cv-monteur kan je ook helpen met het verlagen van de druk op je cv-ketel.

Werkzaamheden aan cv-ketels: werkwijze

Cv-ketel reparatie

Wanneer je plots geen warm water of verwarming meer hebt is dat natuurlijk erg vervelend. Grote kans dat je last hebt van een cv-storing, kortsluiting of dat er een onderdeel van de cv-ketel kapot is gegaan. Het kan ook zo zijn dat tijdens het cv-onderhoud een onderdeel is gevonden die bijna defect is. In deze gevallen is het tijd voor reparatie.

Het uitstellen van reparaties heeft grote gevolgen. Het veroorzaakt schade aan de centrale verwarming en kan er tot leiden dat de verwarming helemaal niet meer werkt. Je hebt dan ook helemaal geen warm water meer. Het grootste risico is een koolmonoxide lek: hierdoor ontstaan er gevaarlijke situaties. Naast goed onderhoud is ook tijdige reparatie erg belangrijk.

De werkwijze van het repareren hangt af van welk onderdeel precies kapot is gegaan. De cv-monteur zal dit onderdeel vervangen. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan: reparatie van onderdelen van de cv-ketel is vaak ingewikkeld en duur. Vaak is het ook nog zo dat vervangen de enige optie is.

De installateur demonteert het kapotte onderdeel en monteert een nieuwe. Vervolgens wordt de werking van de ketel gecontroleerd en indien nodig wordt de ketel opnieuw afgesteld. Wist je dat je ook een loodgieter kunt inschakelen voor cv-reparatie?

Dit zijn de meest veelvoorkomende reparaties aan cv-ketels:
  • Oplossen van een storing
  • Het vervangen van de driewegklep
  • Het plaatsen van een nieuw expansievat
  • Het verhelpen van een tikkende radiator
  • Het vervangen van de circulatiepomp

Werkzaamheden aan cv-ketels: werkwijze

Cv-ketel vervangen: hoe werkt dat?

Een cv-ketel heeft een gemiddelde levensduur van 14 jaar. Je zult dan steeds vaker last krijgen van problemen zoals storingen en het rendement daalt. Om te voorkomen dat je zonder warm water of verwarming komt te zitten en je energierekening nog meer op loopt, is het belangrijk om de ketel te vervangen. In sommige gevallen zijn de reparatiekosten zo hoog, dat de aanschaf van een nieuwe ketel goedkoper is.

Wanneer je de cv-ketel laat vervangen, zal de cv-monteur beginnen met het verwijderen van de oude ketel. Vervolgens begint de monteur met het voorbereiden van de montage. De leidingen moeten op de juiste plaats zitten en of deze niet vervangen moeten worden. Dan wordt de nieuwe ketel geplaatst en worden de aansluitingen gecontroleerd. Tot slot begint de cv-installateur met het instellen van de ketel, zodat deze zo zuinig en veilig mogelijk werkt.

Wist je dat je voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel gebruik kunt maken van de Energiebespaarlening? Lees meer op svn.nl!
Ook al nagedacht over een warmtepomp? Lees je in op de voor- en nadelen van een warmtepomp.