Architectuur

Westerse architect kan veel leren van Afrikaanse collega

Wat en hoe moet architectuur zijn? Een vraag die studente architectuur aan de UHasselt Carmen Martens vanaf dag één tijdens haar opleiding bezighield. Haar visie op architectuur werd echter volledig bijgestuurd door vrijwilligerswerk in Tanzania. "Het behoud van culturele diversiteit en respect voor de omgeving zijn twee belangrijke Afrikaanse basisvoorwaarden voor goede architectuur. Voorwaarden die in mijn ogen bij ons soms verloren gaan."

"Zie mij hier zitten, op een bankje in de oorspronkelijke bedding van de Turiarivier. Ik bevind mij in de futuristische stad van Calatrava, de stad in de stad. Ik moet toegeven dat ik, voordat ik hier op Erasmus kwam, geen idee had van wat Valencia mij ging bieden. De enige link die ik met deze stad kon leggen, bestond uit deze toeristische attractie La Ciudad de las Artes y las Ciencias en Veles e Vents, David Chipperfields pareltje dat prominent onderdeel uitmaakt van de Valenciaanse jachthaven. Een gebouw dat er gekomen is nadat de stad de nominatie voor de America’s cup, een zeilrace, in de wacht sleepte.

Deze starchitecten brengen met hun opmerkelijke gebouwen een nieuwe toeristische allure aan de stad, het Bilbao-effect. Al blijkt de kritiek op Calatrava toch gigantisch groot te zijn. Tijdens mijn lessen aan de Universitàt Politècnica de València wordt er met geen woord gerept over deze voormalige alumno. Wanneer ik vragen stel aan de studenten, laten ze allen duidelijk hun afkeur blijken. Laten we al maar zwijgen over de talrijke rechtszaken die hij overal ter wereld aan zijn been heeft. The New York Times bekritiseerde in 2009 zijn project voor het vervoersknooppunt op Ground Zero. De krant schreef over de ‘opvallende discrepantie tussen de extravagantie van de architectuur en de bescheiden functie ervan’. Iets wat mij ook hier in Valencia opvalt. Ondanks de hoge budgetten die de stad neertelde voor deze spektakelprojecten, lopen de functionele gebreken en dus ook de onderhoudskosten hoog op. Enkele staan zelfs leeg.

Lees het complete artikel op Architectura