Vastgoed

Wie betaalt de schade aan een huurwoning?

Huur je of ga je huren en weet je niet 100% zeker voor welke kosten jij moet opdraaien en voor welke kosten je huisbaas in de buidel moet tasten? Dat is niet onbegrijpelijk, zeker omdat er een paar grijze zones zijn die je in de twee richtingen kunt interpreteren. Grote herstellingen en uitgebreide onderhoudswerken zijn uiteraard voor de rekening van de verhuurder – dat is wettelijk vastgesteld en niet onderhandelbaar – maar voor kleine beschadigingen gaat die vlieger niet altijd op. Hieronder meer!

Kleine herstellingen

Als je een huis of appartement huurt en er je hoofdverblijf hebt, sta je volgens de wet in voor ‘huurherstellingen’. Dat zijn kleine herstellingen en reparaties die gelieerd zijn aan het gebruik van de woning. Deze herstellingen moeten dus gebruiksmankementen zijn die niet terug te voeren zijn naar overmacht, slijtage of ouderdom van het pand. Als huurder sta je alleen in voor schade die jij zelf (of je bezoekers) hebben veroorzaakt. Toch zijn er soms discussies mogelijk.

Voor jouw rekening of die van je huisbaas?

Alle grote toestellen die onder de huurovereenkomt vallen, moeten hersteld worden door je huisbaas. Denk bijvoorbeeld aan een beschadigde verwarmingsketel, een defecte boiler, een gebrekkig gasvuur ... Het is niet de bedoeling dat je daar als huurder voor opdraait. Alle gebruiksbeschadigingen zijn wel voor jouw rekening, van schakelaars die het plots begeven tot krassen of beschadigingen die tijdens je verblijf zijn ontstaan. Let wel: als je toestellen verkeerd gebruikt, krijg je wel de rekening gepresenteerd als ze stuk gaan. Het is aan een vakman om te oordelen over de oorzaak van het defect. De ‘schuldige’ draagt uiteraard ook de kosten van de vakman.

Schade aan een huurwoning: de kleine lettertjes

Andere regelingen dan diegene hierboven zijn onwettelijk. Als de verhuurder een alternatieve regeling in het huurcontract wilt zetten, is hij in fout. Het contract mag wel stellen dat de huurder niet zomaar herstellingen mag laten doen om de factuur dan door te sluizen naar de verhuurder. Alle grote herstellingen verlopen via de verhuurder, die daarvoor in de meeste gevallen een vast netwerk van vakmannen heeft.