Het zijn geen evidente tijden voor retailzaken: onderlinge concurrentie, lagere marges, hogere kosten en online verkoop zetten het traditionele verkoopmodel onder druk. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Net nu zet stad Waregem extra in op het lokale handelsapparaat. Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat winkelcentra, zelfs pal in het stadscentrum, een toekomst hebben en zelfs mee bepalend kunnen zijn voor de levendigheid van een stad.
Wat voorafging in de voorbije 40+ jaar
Het idee om een winkelcentrum in het stadscentrum te bouwen, dateert uit de ‘Golden Sixties’ van de vorige eeuw, een periode met toenemende welvaart en economische bloei. De eerste spadesteek voor Het Pand kwam er in 1972. Het project was een publiek-private samenwerking, wat voor die tijd heel vernieuwend was. In september 1977 werd Het Pand officieel ingehuldigd. In dat jaar is er ook een fusie tussen Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Het Pand wordt zo ook het administratieve centrum van de nieuwe fusiegemeente.In 1993 kreeg Het Pand er een landmark bij met een glazen piramide aan de toenmalige bioscoop. Nadien volgden nog twee nieuwe stookketels en een nieuwe vloer (2005) en nieuwe zonnewering en fris laagje verf voor de luifels (2014). Maar uiteindelijk was dat allemaal oplapwerk en werd beslist om het hele winkelcentrum te renoveren.
Voor wie dat wil zijn er, in de directe omgeving, bovendien voldoende parkeerplaatsen onder en vlak naast het Pand. De tarieven zijn zeer aantrekkelijk laag.
Als Ceusters volgen wij de verdere evolutie van dit project uiteraard op de voet zodat we ook andere steden en gemeenten kunnen bijstaan in hun zoektocht naar het optimaliseren van het commercieel evenwicht in de stads-of dorpskern.
Het Pand ontpopt in anderhalf jaar tijd
Op 1 februari 2021 startten de renovatiewerken van het enige winkelcentrum in België dat in handen is van een lokaal bestuur. Om alles zo vlot en zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren, zocht en vond autonoom gemeentebedrijf WAGSO, samen met de verschillende handelaars, een tijdelijke locatie voor hen in het stadscentrum. Zo konden ze hun activiteiten voortzetten. Dat ging gepaard met een communicatiecampagne ‘Het Pand Ontpopt’. Die informeerde niet alleen over het renovatietraject met een Pandkrant, een website en een Facebookpagina, maar ook over de tijdelijke herlocatie van de handelaars. Zij kregen onder andere een deelpakket op maat om hun nieuwe tijdelijke locatie in de verf te zetten.
Door de renovatie van Het Pand als één werf uit te voeren, zijn de stad, WAGSO, het architectenbureau Tim Wielfaert en de hoofdaannemers Artes en EGG erin geslaagd om, samen met de vele onderaannemers en medewerkers, op 565 dagen het winkelcentrum volledig te strippen en herop te bouwen in al zijn glorie: nieuwe vloeren, complete vernieuwing van de nutsleidingen, zonneluifels, schrijnwerk, schilderwerken, twee nieuwe landmarks (kant Markt en kant Regenboogpark), nieuwe stijgpunten en liften vanuit de ondergrondse parking en een monumentale ingang langs de kant van de Meersstraat.
Ook omgeving wordt aangepakt
De renovatie van winkelcentrum Het Pand kadert ook in een ruimer traject van stadskernvernieuwing. Het Pand 2.0 sluit sowieso al aan op de Zuiderpromenade, een project dat in de zomer van 2017 al feestelijk geopend werd. Daarin zat onder andere ook de aanleg van een ondergrondse parking. Gelijktijdig met de renovatie van Het Pand is ook de heraanleg gebeurd van een andere parking, in de Meersstraat. Deze parking, die uitkijkt op de monumentale ingang, kreeg in de voorbije vier maanden een volledig nieuwe indeling, aangepast aan de huidige noden. En dat betekent naast infrastructuur voor wagens onder andere ook fietsbeugels, hogere veiligheid voor voetgangers en tientallen bomen en een groenbuffer. Ook de kant van de Schakelstraat krijgt binnenkort een rustgevende groenzone/stadstuin.Nog meer groenaanleg is gepland aan de kant Regenboogpark. Bedoeling is om Het Pand daar naadloos te laten overlopen richting de stadionvijvers. Deze fase moet nog aanbesteed worden.
Niet te vergeten zijn ook de lopende projecten van het stadsbestuur en CC De Schakel die de voormalige bioscoop ombouwen tot de film-, muziek- en cultuurruimte Schakelbox en een uitbreiding van het cultuurcentrum waar nu nog het gebouw van de voormalige bibliotheek staat.