Wedstrijden en awards

Winnaars Limburgse Bouwawards zijn bekend

Winnaars Limburgse Bouwawards zijn bekend
Op 6 juni werden tijdens een feestelijke ceremonie in CC De Muze te Heusden-Zolder de winnaars van de tweede Limburgse Bouwawards bekendgemaakt. Bouwunie Limburg onderscheidde daarbij zowel 'Het Beste Bouwteam' als de beste architectuurprojecten.

Voor de editie van 2024 zijn de categorieën voor de architectuuraward herzien. Ook is de aandacht nu gericht op projecten buiten Limburg, zolang deze door een Limburgs architectenbureau zijn gerealiseerd.

Architecten Broekx – Schiepers won de prijs voor grote projecten voor Wooncollectief Borgerhout. Magma architecten won met hun eigen woonst VOL-LEDIG de award voor kleine projecten. Het Beste Bouwteam van 2024 is het team achter Villa Licata in Hasselt, getrokken door Laurent Licata, R2Livin architects, 2B-Safe en Stuma. Het nieuwe kantoorgebouw van Bewel in Diepenbeek naar een ontwerp van UAU Collectiv won de publieksprijs.

Winnaars van de architectuurprijzen

Grote projecten

Winnaar: Wooncollectief Borgerhout - Architecten Broekx – Schiepers

In het winnende project is het overduidelijk over welke ontwerpintelligentie en vakmanschap de ontwerpers beschikken. Integratie in de omgeving, bouwbaarheid en vormgeving komen er op een ogenschijnlijk moeiteloze manier bij elkaar, tot een eerlijk en mooi ensemble zonder pretentie. En laat dat net architectuur zijn: erin slagen om een uiterst complexe puzzel er zo vanzelfsprekend te laten uitzien dat het lijkt alsof dat het enige legitieme antwoord is zijn op de ontwerpvraag. De noodzakelijke, pragmatische elementen - dakranden, handgrepen, regenwaterafvoeren, brievenbussen … waarvoor in doorsnee projecten vaak de weg van de minste weerstand gekozen wordt, werden in dit project ingezet als hefboom om het project nog meer te verbijzonderen.
De jury was in onder de indruk van de precisie en de aandacht die duidelijk voelbaar zijn op elk niveau en in elke ontwerpbeslissing en dit zowel in gevel, plan, maar ook in de inrichting en materialisatie van een van de woningen. Daarom heeft de jury het Wooncollectief Borgerhout - Architecten Broekx-Schiepers als winnaar aangeduid van deze architectuurprijs.

Winnaars Limburgse Bouwawards zijn bekend
Architecten Broekx – Schiepers

Kleine projecten

Winnaar: VOL-LEDIG – MAGMA architecten
In de beperking toont zich de meester.

Het project Magma is groots in zijn kleinheid. Het project heeft van de nood een deugd gemaakt en heeft een concreet en geslaagd antwoord geformuleerd op hedendaagse eisen qua efficiënt ruimtegebruik en kwalitatief wonen in de binnenstad. Het project toont aan hoe je ondanks een beperkte oppervlakte een kwalitatieve woonomgeving kan creëren in de binnenstad, door af te wijken van platgetreden paden en door de oplossing te gaan zoeken waar niemand ze verwachtte: onder de grond.

De combinatie van deels ondergronds bouwen met een patio zorgt er niet alleen voor dat er voldoende woonoppervlakte beschikbaar wordt, maar dat dat ook op een heel kwalitatieve manier gebeurt. Ondanks de ingesloten ligging overheerst er nooit een gesloten gevoel in de woning die we selecteerden. Licht en lucht regeren in dit huis en dat is allesbehalve evident voor een ingesloten rijwoning op een ietwat vreemde kavel.

Winnaars Limburgse Bouwawards zijn bekend
MAGMA architecten

Het Beste Bouwteam

Winnaar: Villa Licata - Laurent Licata, R2Livin architects, 2B-Safe, Stuma
Deze villa belichaamt een totaalproject waarbij er een woongedeelte en een uitnodigende belevingsruimte is gecreëerd. Het exterieur en interieur smelten harmonieus samen, het combineert een unieke sfeer van luxe en comfort. Kenmerkend voor deze woning zijn de opvallende architectonische elementen, zoals een rond raam en een afgeronde hoek met een subtiel getint raam. De aparte verdieping is gewijd aan het sublieme genot van wijndegustatie, met elk detail zorgvuldig doordacht om een onvergetelijke ervaring te bieden aan elke wijnliefhebber. Hoogwaardige materialen en vakmanschap definiëren het interieur, terwijl luxueuze afwerkingen elke ruimte verfraaien. De eyecatcher van het project is een adembenemende bar die over twee verdiepingen oprijst, een ontmoetingsplaats en architectonisch hoogtepunt in één.

Wat de jury opviel bij dit project was het complexe programma in verhouding tot de beperkte ruimte, maar ook de doorgedreven detaillering en de verfijnde afwerking.

Wat niet direct bleek uit het ingediende dossier, maar wel snel duidelijk werd tijdens de presentatie, was dat er ook nog een uitgebreide en complexe technische installatie in dit project verschuild zat. Gezien er op voorhand geen studiebureau voor speciale technieken was aangesteld, diende de conceptuele principes van deze technische installatie tijdens de werken geconcretiseerd te worden. Dit moest daarenboven dan ook nog eens verzoend/geïntegreerd worden met het verfijnd interieurconcept.

In nauw overleg tussen de betrokken aannemers werden hiertoe tijdens de uitvoering de nodige beslissingen genomen en werd vormgegeven aan de verschillende ideeën van de diverse vakgebieden.

Dit alles ging gepaard met meerdere aanpassingen in verschillende richtingen. Hierbij had de verantwoordelijke van de afwerking evenzeer inspraak in de uitvoering van de technieken en omgekeerd. Door dit nauwe overleg werd bijna alles tijdens de werken uitgewerkt. Het ene net voor de desbetreffende fase, het andere terwijl de opbouwende fase al in uitvoering was. Door de continue dialoog, diende er tijdens dit proces uitermate weinig na uitvoering afgebroken of aangepast te worden.

Bijkomend moet gezegd worden dat er, door problemen met het buitenschrijnwerk, een aanzienlijke vertraging ontstaan was, maar dit zonder dat hiervoor de einddatum verschoven werd.

Dit resulteerde in het feit dat er in de eindfase wel heel veel aannemers tegelijk op de werf actief waren. Ook dit gebeurde zonder noemenswaardige problemen of incidenten en vooral, met het grootste onderlinge respect. Getuige daarvan waren dan ook het enthousiasme en de gemoedelijkheid van de vele bouwpartners die op het pitch-moment aanwezig waren om hun aandeel in het bouwproces toe te lichten.

"De teamsamenwerking bij dit project heeft geleid tot een harmonieus samenspel tussen vorm en functie. Dit project is een levendig voorbeeld van wat mogelijk is wanneer een getalenteerd bouwteam samenkomt met een gedeelde visie en een onwrikbare toewijding aan excellentie", aldus de jury.

Publieksprijs

Naast de juryprijzen kon ook het publiek zijn stem uitbrengen over de acht genomineerden heen. Van 13 tot 23 mei kon er online gestemd worden en het bleek al snel een nek-aan-nekrace te worden tussen enkele kandidaten. Het was tot op de laatste dag razend spannend maar uiteindelijk trok het project "Nieuwbouw BEWEL" te Diepenbeek van UAU Collectiv aan het langste eind.

Bewel, een maatwerkbedrijf met 2.200 medewerkers en 9 vestigingen in Limburg, heeft een nieuw innovatief en duurzaam hoofdkantoor in Diepenbeek gebouwd. Dit nieuwe kantoor biedt flexibele werkplekken en is ontworpen met input van medewerkers. Het consortium Artem, UAU Collectiv en Van Roey Services zal het ontwerp, de bouw, het technisch onderhoud en de energieprestaties verzorgen voor de komende 20 jaar. Het gebouw wordt gekenmerkt door een flexibel betonskelet structuur, veel natuurlijke lichtinval en een monumentale luifel van 8 meter lang om oververhitting van de 7,5 meter hoge glazen gevel te voorkomen. Het eindresultaat is een iconisch paviljoen dat in harmonie is met het landschap dankzij zijn 360° uitzicht over de natuur, en een site die de verkeersveiligheid bevordert door scheiding van vrachtwagens en auto's en voetgangers. De toevoeging van groene zones en een groot centraal park zullen het welzijn van werknemers en bezoekers verbeteren.

De jury

De jury selecteerde de winnaars op basis van een pitch van alle genomineerden. In de jury voor de architectuurawards zetelen: Rik Neven (Palindroom, juryvoorzitter), Bert Haerynck (Havana Architectuur), Koen Van Bockstal (BULK architecten/ Universiteit Antwerpen), Stefan Devoldere (UHasselt), Tom Preuveneers (juryvoorzitter Beste Bouwteam) en Bert Vandael (NAV Limburg).

Het Beste Bouwteam wordt geselecteerd door Tom Preuveneers (juryvoorzitter), Detlev Andries (Orde van Architecten), Bert Vandael (NAV), Patrick Rosias (ie-Net), Jean-Pierre Van Lier (IC-CS), Martijn Helsen (POM Limburg), Marietje Vanderspikken (Made in Limburg), Eric Motmans (Bouwunie Limburg) en Jean-Pierre Schroeders (Bouwunie Limburg).