Wedstrijden en awards

Winnaars van de RES Awards 2024 bekroond

Winnaars van de RES Awards 2024 bekroond
Tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards zijn de beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 in de schijnwerpers gezet. Deze prestigieuze prijzen, ook wel de Oscars van de vastgoedsector genoemd, tonen aan dat er, zelfs in uitdagende en complexe tijden, op topniveau wordt gedroomd, ontworpen en gebouwd. Dit jaar gingen de hoofdprijzen naar enkele indrukwekkende projecten. De Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek werd bekroond, evenals de projecten ZIN in NOORD en CityGate I-Marchandises, beide gelegen in Brussel.

Frederik Lesire, voorzitter van de jury, benadrukt de uitzonderlijke kwaliteit van de Belgische vastgoedsector: "We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen." De bekroonde projecten illustreren hoe innovatie en architecturaal vakmanschap hand in hand gaan om duurzame en functionele ruimtes te creëren.

De RES awards 2024 werden in Antwerpen uitgereikt en wel in de Handelsbeurs, zelf in 2020 nog laureaat. De awards prijzen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en commercieel vastgoed.

Ruim veertig projectontwikkelaars en architecten uit alle hoeken van het land dienden de afgelopen maanden hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om zo één van de felbegeerde Belgische vastgoed-Oscars in de wacht te slepen. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS).

"Ieder jaar krijgen we een 40-tal projecten binnen die meedingen naar een plek tussen de 9 genomineerden. Dit zijn in onze ogen al winnaars. We mogen echt fier zijn op het niveau dat we in ons land halen. De diversiteit onder de uiteindelijke winnaars is zo groot dat je niet zomaar in één zin kan samenvatten wat deze projecten gemeenschappelijk hebben. Behalve dat ze excellent zijn. De RES awards zijn vooral de bekroning van uitmuntende samenwerkingen in toch wel moeilijke tijden in het vastgoed. In crisistijd hebben we meer en meer nood aan goede partnerships."

​Frederik Lesire, voorzitter van de jury


Een vakjury van 12 experts en prominenten duidde uiteindelijk de drie zegevierende projecten aan. Het ging om Peter Vanden Abeele (bouwmeester van Gent), Kristiaan Borret (bouwmeester van Brussel), Serge Fautré (erevoorzitter UPSI-BVS), Ingrid Ceusters (Women on Board), Ann Verhetsel (professor MRE aan de Antwerp Management School), Erik Wieërs (bouwmeester van Vlaanderen), Myriam Heuvelman (bestuurslid van ULI), Jozef Hessel (bestuurslid van NAV), Christophe Van Ophem (ondervoorzitter van adeb/vba), Sunita Van Heers (lid van Le Cercle Belge des Femmes de l'Immobilier) en Françoise Roels (stichtend lid van Women on Board). Juryvoorzitter was opnieuw Frederik Lesire, erevoorzitter van RES.

"De samenstelling van de jury is cruciaal en bestaat uit uiteenlopende profielen die elk op hun domein toonaangevend zijn. Wie wilt er tenslotte niet gelauwerd worden door professionals uit de eigen sector? We letten er ook op dat juryleden die een sterke link hebben met één van de projecten niet meestemmen in de betreffende categorie."

​Frederik Lesire, voorzitter van de jury


De winnaars en genomineerden:


(SEMI-)PUBLIEK VASTGOED

In de categorie '(semi-)publiek vastgoed' ging de jury op zoek naar nieuwe ontwikkelingen die door of in samenwerking met de overheden zijn gestart en die een positieve vibe genereren in een hele gemeenschap en buurt. De winnaar in deze categorie is de Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek.

In de multiculturele wijk rond het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek, in de gebouwen van de voormalige brouwerij Vandenheuvel, opende in september 2024 de Egied Van Broeckhovenschool. In de gloednieuwe school is plaats voor 860 leerlingen. Behalve onderwijs is de school ook een belangrijk maatschappelijk project en wil scholengroep Vzw Ignatius Scholen in Beweging naar eigen zeggen "mee de motor zijn van positieve verandering en lokale verenigingen welkom heten en tot partner maken". De bouw van de school werd gerealiseerd binnen de DBFM-procedure van de Vlaamse Overheid en is daarmee het eerste van een 40-tal schoolprojecten dat is afgerond en operationeel is. Het project werd gerealiseerd in ongeveer twee jaar. B2Ai architects stond in voor het ontwerp en interieurontwerp, VK architects + engineers was verantwoordelijk voor de stabiliteit en de technieken. Stefaan Thiers was landschapsarchitect van dienst.

"De jury waardeert de gedrevenheid van de school om een meerwaarde te zijn voor de héle buurt. Niet alleen de stedenbouwkundige en architecturale oplossingen worden gesmaakt, maar ook maatschappelijk is dit een ontzettend knap initiatief in een moeilijke wijk in Molenbeek."

Frederik Lesire, voorzitter van de jury


Beste vastgoedprojecten van België staan in Brussel
De Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek is de laureaat in de categorie '(Semi-)publiek Vastgoed'.

Ook de campus Opera van de KU Leuven in Antwerpen en De Groene Ark in de Plantentuin van Meise werden genomineerd

De KU Leuven opende een nieuwe vestiging in de Antwerpse Jezusstraat: Campus Opera. De universiteit en B-architecten blies daarmee nieuw leven in het iconische gebouw dat decennialang dienst deed als Provinciaal Veiligheidsinstituut. Alphastone stond in voor het structurele werk.

De Groene Ark in de bekende Plantentuin van Meise is een project van NU architectuuratelier en Archipelago Architects. Het gaat om een enorm complex van 7.600 vierkante meter en bestaat uit 22 kassen van 4, 6 of 10 meter hoog. Met de Groene Ark creëert Plantentuin Meise een plek om bedreigde soorten te bewaren en te onderzoeken.

COMMERCIEEL VASTGOED

De categorie 'commercieel vastgoed' beloont excellentie in commerciële vastgoedontwikkelingen (B2B) zoals kantoorruimte, industrieel vastgoed, distributiecentra, magazijnen, vrijetijds- en winkelpanden en erkent innovatie en creativiteit, gemeenschaps- en milieubewustzijn. Winnaar is ZIN in NOORD in Brussel.

Het ZIN-project van Befimmo en architecten Jaspers Eyers Architects, 51N4E en l'AUC had tot doel om torens 1 en 2 van het WTC-complex in het noorden van Brussel te transformeren. ZIN was een pionier in het gebruik van circulair beton dat kon worden hergebruikt na de sloop van de voormalige WTC-torens. Het project heeft een weelderige daktuin en een openbare serre die de biodiversiteit vergroten en voor rust zorgen in de drukke stad. ZIN combineert wonen, werken en leven.

"We bewonderen vooral de zogenaamde lasagne-opbouw van ZIN in NOORD. Niet elke functie zit samen in één en hetzelfde blok, maar er wordt gewerkt in lagen. Zo zien we een laag 'hotel', 'kantoor', 'hotel', 'appartement',... enzovoort. Deze unieke en minder conventionele manier om een gebouw in te richten wordt door de jury zeker gesmaakt."

​Frederik Lesire, voorzitter van de jury


Beste vastgoedprojecten van België staan in Brussel
Het project ZIN in NOORD in Brussel wint in de categorie 'Commercieel Vastgoed'.

Zowel Polytoren als VIB Bio Incubator in Zwijnaarde waren genomineerd

In Tech Lane Ghent Science Park verrijst sinds januari 2024 het nieuwe hoofdkantoor van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie samen met zijn bio-incubator. De zeer uitnodigende constructie, ontworpen door architectenbureaus BEEL en MODULO, bestaat uit negen verdiepingen en vormt een ankerpunt in het voorbijtrekkende landschap, terwijl het tegelijkertijd fungeert als buffer tussen de snelweg en de campus.

Op een steenworp vinden we de Polytoren, een voormalige fabriekstoren die is herboren als een toekomstgericht, veelzijdig kantoorgebouw met een eerbetoon aan het verleden. De oude structuur dient als springplank naar moderne architectuur, met toevoegingen zoals twee penthouseverdiepingen en een buitentrap die de industriële sfeer herdefiniëren. De Polytoren werd ontworpen door architect 'POLO. Platform'. Ontwikkelaar is het Gentse Alinso.

RESIDENTIEEL VASTGOED

In deze categorie beloont de jury nieuwe ontwikkelingen die de beste woningen bieden in de ruimste zin van het woord - van appartementen en vrijstaande woningen tot studentenkoten en serviceflats - en die originaliteit, innovatie en esthetiek omarmen. CityGate I - Marchandises in Brussel is de grote winnaar.

CityGate I-Marchandises werd ontwikkeld door Kairos en citydev.brussels en combineert huisvesting met flexibele ruimtes voor commerciële doelen en kantoren, samen met een nieuwe privéweg langs het spoor. Het beschikt over gemeenschapstuinen en een groene binnenplaats. Drie architectenbureaus - A2M, ORG en Urban Platform - ontwierpen verschillende delen van de ontwikkeling. Ze worden samengebracht door een gedeeld betonnen bakstenen raster. Elk deel heeft zijn eigen identiteit, waarbij hout, pleisterwerk of gegolfd metaal in de gevels zijn verwerkt. De verschillende functies binnen het gebouw bevorderen een actieve gemeenschappelijke omgeving, waardoor elke ruimte waarde toevoegt.

"We zijn opgetogen door het initiatief van city.dev en de overheid om lage tot gemiddelde inkomens een eigen woning te laten aankopen in het duurdere Brussel. Er is niet enkel plaats om te wonen in CityGate I-Marchandises, ook de maakindustrie komt aan bod. En dat op een flexibele manier: de ateliers kunnen vlot omgebouwd worden naar woningen, afhankelijk van de noden."

​Frederik Lesire, voorzitter van de jury


Beste vastgoedprojecten van België staan in Brussel
CityGate I - Marchandises in Brussel is de winnaar in de categorie 'Residentieel Vastgoed'.

Ook Broydenborg van Zorgbedrijf Antwerpen in Hoboken en Arboreto in Tervuren werden genomineerd

Meer dan 60 wooneenheden voor assistentie en een nieuw gemeenschapscentrum werden met het project Broydenborg door Zorgbedrijf Antwerpen geplaatst in het hart van een bestaand bouwblok in het Antwerpse district Hoboken. De voormalige industriële zagerij werd daarvoor gesloopt. Architecten van dienst waren Archipelago en NU Architectuuratelier.

Arboreto van het Brusselse BPI Real Estate vond dan weer vaste grond op het voormalige schoolcomplex GITO in het centrum van Tervuren. Het hoogwaardige woonproject heeft onder meer een collectieve tuin en is duurzaam ingebed in de groene omgeving. Arboreto werd ontworpen door HUB en WITH20.

"De RES AWARDS zijn een vastgoedprijs, maar vastgoed gaat vandaag over veel meer dan een knap gebouw en een gezond budget. Het gaat ook om de maatschappelijke meerwaarde. En dat is duidelijk zichtbaar in de keuze van elk project." ​

​Frederik Lesire, voorzitter van de jury


Unieke Award

Behalve eeuwige roem ontvingen alle winnaars een uniek kunstwerk van kunstenaar Kris Martin. Met de exclusieve RES-award, een sculptuur in de vorm van een winkelhaak van exact 89 - net geen 90 - graden, maakt Kris de link tussen een eeuwenoud bouwinstrument, dat ons geholpen heeft om de mooiste, grootste monumentale gebouwen te realiseren, en de perfecte imperfectie van de gebouwen van vroeger en nu.

De sculptuur is gemaakt uit 100 procent brons en werd vervolgens geborsteld en mat gevernist. Opvallend: de award is nog nooit eerder met blote handen aangeraakt. Het zullen de winnaars zijn die die primeur te beurt valt.

Kortrijkzaan Kris Martin zijn werk stond al in topmusea in New York, Londen en Berlijn en, dichter bij huis, in het S.M.A.K. in Gent.

Meer info op: resawards.be