De installateurs doen er alles aan om de problemen op te lossen. Daarbij geven ze logischerwijze prioriteit aan hun bestaande klanten. Maar door de drukte is het niet altijd mogelijk om snel genoeg te schakelen. En moeten installateurs vaak nieuwe klanten vaak weigeren. Bouwunie doet bij deze een warme oproep om de installaties regelmatig – en buiten de wintermaanden – te laten onderhouden door een erkende installateur.
"Op die manier word je vaste klant van een installateur en krijg je in periodes als deze voorrang op niet- vaste klanten", aldus Waeytens. Tegelijk is de voorbije weken nog maar eens duidelijk geworden dat de sector kampt met een tekort aan mankracht. Uit een recente bevraging van Bouwunie bij installateurs blijkt dat maar liefst een derde van de installatiebedrijven op zoek is naar extra werkkrachten. Maar dat die zoektocht verre van evident is. "Het tekort is nijpend", aldus Waeytens.
Via imagocampagnes en via samenwerking met scholen probeert de sector nieuw bloed aan te trekken. Mensen vaktechnisch opleiden en klaarstomen voor een job als installateur, gebeurt volgens driekwart van de installateurs het best op de werkvloer. In die zin pleit Bouwunie andermaal voor uitsluitend duaal leersysteem in het bouwonderwijs. Maar ook om freelancen in de bouw mogelijk te maken.
In het schooljaar 2022-2023 volgden 1.248 leerlingen in de derde graad een opleiding tot installatieberoep. Dat aantal stijgt niet of nauwelijks. Sowieso is de instroom is onvoldoende om het tekort aan mankracht in de sector op te vangen.