Bedrijfsnieuws

Witteveen+Bos ziet internationale groeikansen

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos verwacht zich de komende jaren verder te ontwikkelen tot een internationaal opererend ingenieursbureau. Het van oorsprong Deventer bureau blijft werken aan grote integrale projecten in Nederland maar ziet de Nederlandse markt verder teruglopen. Daarnaast groeit wereldwijd de vraag naar ingenieurswerk door onder andere de groeiende wereldbevolking, klimaatveranderingen en stijgende welvaart. Door de diverse organisatieonderdelen wereldwijd inhoudelijk te integreren verwacht Witteveen+Bos hier beter dan voorheen op in te kunnen spelen. De organisatieontwikkeling krijgt in januari 2014 vorm en omvat onder meer de inrichting van een matrixstructuur met vier business lines en drie internationale regio’s.

PMC-model

De organisatie van Witteveen+Bos is sinds 1988 vormgegeven rond het cellenconcept, uitgewerkt in de vorm van product-marktcombinaties (PMC’s). PMC’s zijn groepen tot vijftig medewerkers met een eigen verantwoordelijkheid voor producten, markten en financiën. Met dit concept ligt het ondernemerschap laag in de organisatie en krijgen de professionals ruimte om te groeien. Dit model legt het bureau geen windeieren: al jarenlang zijn de materiële en niet-materiële prestaties van het bureau bovengemiddeld. Een goede reden om het PMC-model internationaal verder uit te breiden, om te beginnen naar de reeds bestaande kantoren in België, Indonesië, Kazachstan, Letland, Rusland en Vietnam.

Vier business lines

Wereldwijd zijn alle PMC’s in de nieuwe organisatievorm geclusterd in vier business lines (tussen haakjes de business line managers die per 1 januari 2014 zijn benoemd):
  • Gebouwde omgeving (drs. Diederik Bel);
  • Delta’s, kusten en rivieren (ir. Harry Mols);
  • Energie, water en milieu (ir. Egbert Teunissen);
  • Infrastructuur en mobiliteit (ir. René de Boer).

Voormalige sectorhoofden ir. Peter de Jong (Water), ir. Harry Webers (Stedelijke ontwikkeling) en ir. Karin Sluis (Ruimte en mobiliteit) zijn teruggetreden. Peter de Jong en Harry Webers zijn per 1 januari benoemd tot adviseur binnen de business line Energie, water en milieu. Karin Sluis was per april 2013 reeds benoemd tot algemeen directeur.

In januari 2014 zijn tevens drie internationale regiomanagers benoemd:
  • ir. Wouter Slotema voor de regio CIS-landen ;
  • ir. Polite Laboyrie voor de regio Europa, Afrika en Midden-Oosten;
  • ir. Arno Kops voor de regio Zuidoost-Azië en Australië.

Met de wereldwijde integratie van haar organisatie maakt Witteveen+Bos zich klaar voor de volgende groeifase. Het bureau heeft de ambitie om - net als voorheen - jaarlijks autonoom te groeien met een aantal procenten.

Vernieuwd kantorenconcept

Als onderdeel van de organisatieontwikkeling is ook de visie op de Nederlandse kantoren vernieuwd. Algemeen directeur Karin Sluis is blij met de stappen die het bedrijf zet en ziet het nieuwe kantorenconcept ook als een logische vervolgstap. ‘Het werken aan grote Nederlandse projecten, zoals de Afsluitdijk, Tweede Maasvlakte, ZuidasDok, Blankenburgverbinding, Noord/Zuidlijn, en de internationale bundeling van kennis vraagt om kantoren met een duidelijk kennisprofiel. De gedachte erachter is, dat onze kantoren kunnen ‘mee-ademen’ met onze projecten en een thuisbasis vormen voor onze mensen, waar ze vakgenoten ontmoeten en elkaar inspireren. Vanuit deze insteek gaan we dit voorjaar ons kantoor in Maastricht samenvoegen bij ons kantoor in Breda en gaan de kantoren Amsterdam en Almere samen, naar verwachting in een nieuw pand in Amsterdam. En om internationaal kansen te kunnen verzilveren, starten we in 2014 met verkenningen naar nieuwe kantoren in Dubai en/of Singapore. We streven naar een bestendige groei van onze activiteiten nationaal en internationaal, zodat er uiteindelijk wereldwijd een netwerk ontstaat van robuuste kantoren op topniveau.’