Vastgoed

Wonen in Utrecht onmogelijk? Zo lukt het wel!

Wonen in Utrecht onmogelijk? Zo lukt het wel!
Utrecht is een prachtige stad om in te wonen. De centrale ligging, de historische charme, de groene omgeving en het internationale, jonge karakter trekken veel mensen aan. Maar met de moordende concurrentie en torenhoge huizenprijzen lijkt het – vooral voor starters – bijna onmogelijk om hier een betaalbare woning te vinden. Maar het kan wel! In dit artikel geven we je tips en trucs om toch een woning te bemachtigen in de mooie Domstad.

1. Neem een goede, lokale makelaar in de hand

De eerste – en misschien wel de belangrijkste – tip die we je kunnen geven is contact leggen met een goed, lokaal makelaarskantoor. Door te kiezen voor kantoor in het hartje van de regio weet je zeker dat jouw makelaar Utrecht en omgeving heel goed kent. Je kunt dan profiteren van hun kennis en expertise. Zij weten als eerste wanneer woningen in de verkoop komen, vaak nog voordat ze officieel in de markt zijn. Bovendien weten ze de mooiste plekjes te vinden, aangezien ze de wijken en woningtypen door en door kennen.

2. Verbreed je zoekgebied

Een grote valkuil die je moet vermijden is een te klein zoekgebied. Natuurlijk zijn de populaire wijken, zoals de binnenstad, Wittevrouwen en Oudwijk, het leukst. Maar er zijn ook andere delen van de stad die je niet links moet laten liggen, zoals Zuilen, Ondiep, Overvecht en Kanaleneiland. Wijken die iets verder van het centrum liggen, zijn vaak net iets goedkoper, terwijl ze wel goed verbonden zijn via het openbaar vervoer en de fiets. De Vogelenbuurt, net ten noorden van de binnenstad, is een fijne plek voor gezinnen, met eengezinswoningen, hofjes en speeltuinen en in Lombok is het een grote, multiculturele gezelligheid. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar er zijn nog veel meer wijken, zoals Tuindorp, Oog in Al, Wilhelminapark, Leidsche Rijn en Lunetten. Hoe dan ook, door je zoekgebied te verbreden, vergroot je je kansen op het vinden van een geschikte woning.

3. Overweeg een kleiner of ouder huis

Nieuwbouwwoningen en grote appartementen in Utrecht zijn vaak peperduur, dus daar sta je dan als 'Jan Modaal'. Als jouw budget niet boven het gemiddelde ligt, is het slim om te kijken naar kleinere of oudere woningen. Een wat ouder appartementje is misschien niet je droomhuis, maar het kan wel een betaalbare optie zijn en je zet je voet tussen de deur naar de woningmarkt! Ook als een woning wat gedateerd is en wat onderhoud nodig heeft, is dat het geval. Met wat aanpassingen en renovaties kun je van een oudere woning toch je droomhuis maken.

4. Maak gebruik van regelingen en subsidies

Bij de financiering van een woning komt veel kijken. Wat voor jou belangrijk is, is dat er verschillende regelingen en subsidies zijn voor starters en huiseigenaren. Zo kun je mogelijk gebruikmaken van de starterslening en er zijn subsidies voor het verduurzamen van je woning, zoals isolatie en zonnepanelen. Je makelaar of hypotheekverstrekker zal je hier zeker meer over kunnen vertellen. Met deze regelingen kun je je budget vergroten en dus ook je kans op het vinden van een geschikt huis.

5. Wees flexibel en geduldig

Zoals gezegd is de concurrentie in de Utrechtse woningmarkt gigantisch. Wees dus flexibel en geduldig in je zoektocht. Het zal waarschijnlijk wat langer duren en je zal misschien wat punten op je wensenlijst moeten schrappen, maar uiteindelijk lukt het wel. Blijf actief zoeken, zodat je er snel bij bent als je een interessante woning voorbij ziet komen. En natuurlijk moeten je financiën op orde zijn en een goed verhaal klaar hebben voor de verkoper of makelaar. Laat zien dat je een serieuze en betrouwbare koper bent.

6. Overweeg antikraak of tijdelijke huur

Als kopen echt niet haalbaar is, kun je ook overwegen om tijdelijk te huren of antikraak te wonen. Bij antikraak woon je in een leegstaand pand dat een tijdelijke invulling nodig heeft. Tijdelijke huur, waarbij je bijvoorbeeld in een nieuwbouwproject woont dat nog niet helemaal af is, is een goede optie. Je hebt vaak wel wat minder rechten en moet flexibel zijn, maar je hebt een lage huur. Zo kun je toch alvast in Utrecht wonen en heb je meer tijd om te sparen voor het kopen van een eigen woning.

De aanhouder wint

Hoewel de huizenprijzen hoog zijn en de woningmarkt in de Domstad op zijn zachtst gezegd uitdagend is voor starters en kopers, zijn er zeker mogelijkheden om hier toch een woning te vinden. Met een goede makelaar, geduld, doorzettingsvermogen en creativiteit kun je uiteindelijk toch je woondroom in Utrecht werkelijkheid maken!

Ook interessant