Aan de oevers van het IJsselmeer is aannemer Albert Veerman hard bezig met de bouw van een 'piepschuim woning'. De Volendammer kwam twee jaar geleden op het idee om van EPS een huis te bouwen. "Bij het slopen van mijn eigen woning stuitte ik op het materiaal en ontdekte ik bij toeval dat het veel sterker is dan stenen."
In samenspraak met onder meer een bouwkundig ingenieur van TU Delft besloot Veerman een prototype te ontwikkelen dat aan alle bouweisen moest voldoen. In zes weken tijd heeft hij het huis vanaf de grond opgebouwd. Volgens Veerman moet het mogelijk zijn de bouwtijd terug te brengen tot een, hooguit twee weken. "Je zou in een wijk een fabriekshal kunnen neerzetten, waar na elke acht tot tien uur van de lopende band een cascowoning rolt. Een piepschuim woning weegt hooguit een zesde van een traditioneel gebouwde woning. Je kunt de woning eenvoudig optillen en desnoods over het water vervoeren, naar waar je maar wilt."
Besparing
Veerman verwacht dat toekomstige bewoners 50 tot 60 procent zullen besparen op hun energierekening. Ook zijn ze qua bouwkosten veel voordeliger uit: zo'n dertig tot vijfenveertig procent. Daarnaast is de EPS-woning voor tachtig procent recyclebaar. "Na veertig jaar bouw je van hetzelfde materiaal gewoon weer een nieuw huis."
Op 27 juni stelt Albert Veerman zijn piepschuim woning ter beschikking aan de slachtoffers van de caféramp, die er hun foto's zullen exposeren tijdens de jaarlijkse kunstmanifestatie in Volendam.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam