Energie

Woningen worden de virtuele energiecentrale van de toekomst

Woningen worden de virtuele energiecentrale van de toekomst
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters en federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer bezoeken het proefproject in Halle
Op 28 maart 2019 presenteerde Knauf Energy Solutions exclusieve technologie die de renovatie- en energiesector drastisch kan veranderen. Door het gebuik van een intelligent systeem – in Vlaanderen als eerste ter wereld toegepast – is het nu mogelijk om de energie-efficiëntie van een woning in detail (per kWh) in kaart te brengen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters en federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer luiden deze doorbraak plechtig in.

Deze doorbraak in digitale capaciteit kan nu gebruikt worden om de eerste virtuele energiecentrale te bouwen. Op basis van de eerste proefprojecten is het immers duidelijk dat 400.000 gerenoveerde woningen aan een lage kostprijs de energie van 1 kerncentrale kan vervangen, en dat op een veel goedkopere manier. Hiermee kan deze nieuwe technologie een belangrijke rol spelen in de transformatie naar een emissievrij energiesysteem.

De technologie

Geavanceerde industrie 4.0 technologie maakt het mogelijk om zeer accuraat de energie-efficiëntie van een individuele woning in kaart te brengen. Knauf Energy Solutions meet de prestaties van een woning voor en na de renovatie. Zo kan de kwaliteit van de renovatie gecontroleerd worden en de gewonnen energie-efficiëntie wordt gedetailleerd in kaart gebracht.

“Klimaatdoelstellingen halen we niet alleen met groene, duurzame energie maar ook met groene, duurzame huizen. Dankzij de nieuwe innovatieve digitale toepassingen zie je duidelijk wat de winst is als je je huis energiezuinig maakt. Zo creëer je een incentive om te gaan investeren in je woning omdat de meerwaarde zo ongelooflijk tastbaar wordt.”

Vlaams Minister van Energie, Lydia Peeters


Testresultaten

Om deze technologie te testen zijn er verschillende pilootprojecten gelanceerd in België, waaronder in Halle, Brugge en Eeklo. De eerste resultaten van het project in Eeklo, goed voor 21 sociale woningen, zijn indrukwekkend. Ze tonen aan dat kleine maar berekende maatregelen (in dit geval spouwmuur- en dakisolatie) de energie nodig om de woning te verwarmen kunnen halveren met 50 procent.

“Klimaatdoelstellingen halen we niet alleen met groene, duurzame energie maar ook met groene, duurzame huizen. Dankzij de nieuwe innovatieve digitale toepassingen zie je duidelijk wat de winst is als je je huis energiezuinig maakt. Zo creëer je een incentive om te gaan investeren in je woning omdat de meerwaarde zo ongeloofelijk tastbaar wordt.”

Philippe De Backer, Federaal Minister voor Digitale Agenda.


Deze technologie maakt het mogelijk om in detail de kwaliteit en het effect van de energiebesparende maatregelen na te gaan voor elk gerenoveerd huis. Voor de eerste keer kunnen consumenten volledig vertrouwen dat de verwachte energiebesparing gerealiseerd wordt, en kunnen overheden investeren in écht meetbare energiebesparingen.

“Deze technologiedoorbraak bewijst de opportuniteit voor overheden om te investeren in renovaties met betrekking tot energie-efficiëntie, net zoals ze hebben geïnvesteerd in energiecentrales; maar met het verschil dat deze investeringen de energiefacturen van mensen direct zullen verminderen en ons zullen helpen om onze klimaatambities waar te maken. Aangezien het tempo van de renovatie van energie-efficiëntie in Vlaanderen vertraagt, is het van cruciaal belang dat de overheid deze gelegenheid aangrijpt om de noodzakelijke beleidswijzigingen door te voeren die, in combinatie met deze technologie, onze klimaat- en renovatiebeloften kunnen waarmaken."

Barry Lynham, Managing Director Knauf Energy Solutions.