Isolatie

Woningisolatie, maak de klus af

Veel oudere woningen zijn maar ten dele geïsoleerd. Vooral spouwmuur- en vloerisolatie ontbreken vaak nog. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert om zo mogelijk de gehele woning te isoleren. Het levert meer wooncomfort op, en een lagere energierekening.
Bij woningen van 1980 en ouder was isolatie bij de bouw niet verplicht. Inmiddels hebben veel woningeigenaren hun woning wel na geïsoleerd. Vooral dubbel glas en tochtstrips zijn populair. Dubbel glas in het woongedeelte is vrijwel in elke woning aanwezig. Ook tochtstrips en dubbel glas in het slaapgedeelte zijn gemeengoed: acht op de tien oudere woningen hebben deze. Gevelisolatie is bij ongeveer de helft van de oudere woningen aanwezig. Vloer- en bodemisolatie zijn slechts in een minderheid van de oudere woningen aanwezig (respectievelijk 35% en 10% van de huizen). Het loont om ook deze isolatiemaatregelen aan te pakken.

Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit twee halfsteens muren met een kleine lege ruimte ertussen. Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1976 hebben in de regel een spouwmuur. Na 1976 werd spouwmuurisolatie verplicht bij de bouw. Bij na-isolatie van de spouwmuur vult het isolatiebedrijf deze ruimte met isolatiemateriaal. Het bedrijf boort daarvoor eerst van buitenaf gaten in de gevel op kruispunten van de voegen. Via die gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten, waarna de gaten dichtgemaakt worden. Bij spouwmuurisolatie vermindert het verlies van warmte vanuit de woning naar buiten. Daardoor hoeft de verwarming minder vaak aan en daalt het gasverbruik. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een investering die zichzelf tussen de drie en vijf jaar terugbetaald. Niet alleen gunstig voor de energierekening en goed voor het milieu, want er zijn meer voordelen: tocht in huis vermindert, en de kans op vochtproblemen wordt kleiner.

Vloerisolatie
Huiseigenaren die vloerisolatie lieten aanleggen, merken dat het huis minder tocht, gelijkmatiger warm is, en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte. Is er een hoge kruipruimte onder de vloer van de begane grond, dan valt de vloer makkelijk te isoleren. Bij een lage (of geen) kruipruimte, is ook vloerisolatie mogelijk - maar minder makkelijk. Na vloerisolatie daalt het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning met hr-combiketel op jaarbasis met gemiddeld 325 m3. (210 euro, prijspeil 2012/2013).

Ventilatie
Bij een slecht geïsoleerd huis gaat ventilatie vanzelf door kieren en naden. Bij een goed geïsoleerde woning is ventilatie door middel van roosters of raampjes belangrijk voor de aanvoer van frisse lucht en het verwijderen van vieze lucht en vocht. Ventilatie kost wel een beetje energie, maar is toch noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.

VerbeterUwHuis.nl
De website VerbeterUwHuis.nl van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en AgentschapNL biedt woningeigenaren inzicht in energiezuinige maatregelen. Met hulp van zes vragen over de woning is een redelijke inschatting te maken van de meest lucratieve verbetermogelijkheden. Het resultaat is een gedetailleerd rapport op het scherm, dat ook is te printen of te mailen. Via het rapport is met één muisklik in contact te komen met Meer Met Minder-aanbieders. Dit zijn ruim 600 bedrijven door heel Nederland, die het volledige traject van energiebesparing in huis uit handen kunnen nemen. Van een Maatwerkadvies tot en met de uitvoering van de maatregelen en hulp bij het aanvragen van subsidies.