Documenten en attesten op één plaats
Annick Hulsman van ISOVER, wereldmarktleider op gebied van isolatie met minerale wol, volgt de materie op de voet: “In verschillende fases zullen onder meer de volgende attesten en data in de Woningpas worden toegevoegd: documenten over premies en leningen, bewijsstukken over uitgevoerde energetische besparingen, technische verslagen over de woonkwaliteit, EPB en EPC-attesten, bodemattesten etc.”EPC+: aanbevelingen en kostenindicaties
“Het loont zeker de moeite om dieper in te gaan op de aanwezigheid van het EPC-certificaat in de Woningpas,” voegt Hulsman toe. Vanaf 1 januari 2019 krijgt deze immers een grondige opfrisbeurt, om zo te komen tot een opgewaardeerde EPC+. Naast een energiescore wordt dan ook een energielabel meegegeven, van A+ tot F. Het EPC+ zal ook meer aanbevelingen doen om de woning energiezuiniger te maken en er zal een kostenindicatie worden toegevoegd.Dakisolatie essentieel
“Dit kan bijzonder interessant zijn voor dak- of muurisolatie,” aldus Hulsman. “Men kan zien hoe energie-efficiënt een woning na een bepaalde ingreep precies zal zijn. Daaruit blijkt dat het isoleren van het dak een prioritaire ingreep blijft om het EPC(+)-label te verbeteren.” Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak. Wie zijn dak isoleert, maakt zijn woning dus in één klap een derde energiezuiniger. De aankoopinvestering wordt dan ook snel gecompenseerd dankzij de sterk verlaagde verwarmingsfactuur.Vanaf 1 januari 2020 moet elk dak bovendien sowieso voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm, waaraan premies verbonden zijn. Het dak isoleren is dus altijd een verstandige investering. Je voldoet aan de regels, verhoogt het comfort én je laat je huis in waarde stijgen. Via ons gloednieuw dakdossier ontdek je hoe je tot een optimaal resultaat kan komen.” In elk geval biedt ISOVER met het Suspente PlayGyp I-systeem een unieke all-in-one totaaloplossing aan om het dak efficiënt (na) te isoleren, met als resultaat een maximaal comfort, hoge isolatiewaarden en optimale akoestische prestaties.
Stap twee: isoleer de gevel
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel, logisch dus dat dit de volgende stap is na dakisolatie. Om bestaande ongeïsoleerde gevels deze meerwaarde te bezorgen kan men verschillende technieken gebruiken. Waar dat mogelijk is krijgt nieuwe isolatie aanbrengen langs de buitenzijde van de bestaande constructie de voorkeur. De ISOVER Mupan Façade, een duurzame, weerbestendige glaswolplaat, is hiervoor bijzonder geschikt.Een tweede optie is het aanbrengen van nieuwe isolatie tegen het binnenspouwblad. ISOVER Insulsafe Wall glaswolvlokken kunnen zonder kap- of breekwerk via kleine gaatjes in de voegen worden ingeblazen, die nadien onzichtbaar worden gedicht. Het warmteverlies van de muren wordt zo met een factor twee tot drie gereduceerd, zonder dat men zware werken moet ondernemen of de woning ingrijpend moet veranderen.
In situaties waar de bovengenoemde oplossingen niet mogelijk zijn, kan men nieuwe isolatie aanbrengen langs de binnenzijde van de buitenwand dankzij de De ISOVER Comfortpanel 32. Vario® Xtra-elementen verzekeren daarbij een uitstekende luchtdichtheid, een onmisbare troef bij het halen van een goede EPC+-score.