Wat is de warmtekaart of thermografische kaart van Vlaanderen?
Om na te gaan hoeveel warmte uw dak verliest, wordt de temperatuur ter hoogte van uw dak gemeten aan de hand van warmtestraling. De meting gebeurt via een nachtopname op een koude winterdag vanuit de lucht met een vliegtuig. Een thermografische camera meet de frequentie van de energie die uw dak uitstraalt. Op de kaart wordt dit vervolgens omgezet in een kleurcode. Rood betekent dat uw dak veel energie verliest. Blauw betekent dat uw dak goed geïsoleerd is. Een goede isolatie is de basis voor een energiezuinige woning.Nauwkeurigheid van de warmtekaart
De kaart is nauwkeurig tot op 1 meter. Aan de randen van uw dak krijgt u misschien soms een andere kleur, maar dat kan ook betekenen dat het dak van uw buur beter of slechter geïsoleerd is. De kaart is een momentopname. Misschien is het dak ondertussen geïsoleerd of was de woning op het moment van de opname onbewoond of niet verwarmd. Misschien verwarmt u de woning of de kamers onder het dak ondertussen op een lagere of hogere temperatuur.De kaart is informatief. Is uw dak rood en is er ondertussen niets gewijzigd aan de isolatie van uw woning, dan raden we aan om actie te ondernemen. Is uw dak blauw of groen, dan kunt u daar geen grote conclusies aan vasthangen behalve dan dat er op het ogenblik van de meting weinig warmteverlies was.
De warmtekaart is nog niet voor heel Vlaanderen beschikbaar. Voor sommige stukken van Vlaanderen zijn er nog geen metingen uitgevoerd. Daarvoor is het wachten op de komende winters, met voldoende koude nachten om vluchten uit te voeren. Van zodra deze gegevens beschikbaar komen, zullen die ook te zien zijn via de woningpas van uw woning. Op de woningpas vindt u bovendien nog heel wat andere data over uw woning.