Verbouwen

Woningrenovatie laat nieuwbouw steeds verder achter zich

Architecten actief in de woningbouw halen momenteel bijna 61% van hun opdrachten uit de renovatiemarkt. Dat is maar liefst 10% meer dan in 2010. Bovendien verwacht ruim één architect op drie dat het aandeel renovaties in zijn portefeuille nog zal toenemen.
De cijfers komen uit een enquête bij 400 architecten, uitgevoerd naar aanleiding van de Vlaamse Renovatiedag van aanstaande zondag 8 mei. Deze succesvolle openhuizendag die intussen aan zijn 13de editie toe is, biedt geïnteresseerden de kans inspiratie en informatie op te doen in circa 100 gerenoveerde woningen.

De enquête peilde ook naar de belangstelling voor energiezuinig renoveren. Die leeft meer dan ooit. Bijna 71% van de bouwheren vraagt hierover gefundeerd advies aan zijn architect. Nagenoeg 80% maakt gebruik van de vele belastingvoordelen, premies of subsidies.

De enquête, een initiatief van de architectenorganisatie NAV, wordt jaarlijks herhaald. Daardoor tekenen de trends zich duidelijk af. Om te beginnen wordt verbouwen duurder. Bouwheren die een beroep doen op een architect, besteden momenteel gemiddeld bijna 116 000 euro* aan de renovatie van hun woning. Wel blijft renoveren nog altijd goedkoper dan een nieuwbouw. Vandaar dat nagenoeg 90% van de mensen met renovatieplannen jonger zijn dan 40 jaar.

Ingrijpende renovaties zijn meestal een complexe aangelegenheid. De kennis en kunde van de architect maken hier meer dan ooit het verschil. Architecten spelen daar op in door zich op te stellen als een flexibele partner van de bouwheer. Waar zij vroeger veelal een percentage op de kostprijs van de verbouwing als ereloon hanteerden, stelt vandaag ruim 43% van de architecten een forfaitair ereloon of een vergoeding per gepresteerd uur voor.

De architect als expert

Ook de expertise van de architect in verband met energiezuinig renoveren wordt duidelijk op prijs gesteld. Bijna 71% van de bouwheren vraagt daarover gefundeerd advies aan zijn architect. Daarbij gaat de aandacht eerst en vooral naar de isolatie van het dak. Op de tweede plaats komen de vervanging van het schrijnwerk en van de beglazing. Dan volgt muurisolatie, wat technisch ook een veel moeilijker ingreep vormt. De installatie van een zuiniger verwarmingsinstallatie staat vreemd genoeg pas op de vijfde plaats.

Een energiezuinige renovatie is veel minder vanzelfsprekend dan een dito nieuwbouw. Welke vindt de architect de grootste technische uitdagingen? De antwoorden spreken voor zich: voldoende isoleren, koudebruggen vermijden, trachten een goede luchtdichtheid te bekomen.

Energiezuinig renoveren is niet alleen moeilijker, maar kost ook meer. Hoe beoordelen de architecten de fiscale en financiële ondersteuningsmaatregelen? Zij zijn tevreden met het grote aanbod aan premies en toelages waar verbouwers dan ook massaal gebruik van maken. Maar in één adem pleiten architecten voor een grondige vereenvoudiging van dat aanbod. Zij zouden liever een transparant systeem met minder premies zien. Ook het aantal instanties dat premies toekent en de administratieve rompslomp voor de aanvraag en uitbetaling mag van hen gerust op dieet.

Nu zondag 8 mei kunt u circa 100 gerenoveerde woningen bezoeken

Nu zondagnamiddag 8 mei 2011 organiseren NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, en het tijdschrift Ik ga Bouwen & Renoveren de dertiende editie van De Vlaamse Renovatiedag. Tussen 13 en 18 uur kan iedereen met verbouwplannen inspiratie opdoen in circa 100 gerenoveerde woningen, en al zijn vragen voorleggen aan de eigenaars en de architecten.

Het bezoek aan de deelnemende projecten is gratis. Wel moet u zich vooraf online registreren op www.devlaamserenovatiedag.be onder de rubriek “Registreer u als bezoeker”.

* Dit bedrag is exclusief BTW, aankoop van het gebouw en kosten erelonen