Verbouwen

Woningrenovatie tijdens de Coronacrisis

Woningrenovatie tijdens de Coronacrisis
Door Corona brengen we veel tijd thuis door. Doordat we thuis meer tijd doorbrengen heeft de woning een nog prominentere plaats ingenomen in ons leven. Door de vele uren die we thuis doorbrengen neem je je eigen woning anders waar. Die druppelende kraan of die klemmende deur kom je vaker tegen. Logischerwijs besteed men in de Corona tijd meer aandacht aan woningverbetering. Dit betreft niet alleen de kleine werken, maar eveneens totaalrenovatie. In dit artikel gaan we in op de punten waarop je dient te letten wanneer je tijdens de corona pandemie je woning wilt renoveren.

Onderhoud en renovatie tijdens de coronacrisis

Je zult je waarschijnlijk afvragen of het wel mogelijk is om tijdens de coronacrisis je woning te verbouwen. Het antwoord op deze vraag luidt: ja, het is mogelijk om de verbouwing plaats te laten vinden. De overheid heeft een protocol voor de woningmarkt opgesteld waaraan aannemers zich dienen te houden. De Vlaamse Regering keurde dit protocol op 23 oktober 2020 goed.

De meeste belangrijke punten die in dit protocol staan beschreven zijn:
  • Algemene principes betreft hygiënemaatregelen
  • Extra voorzorgsmaatregelen dien genomen worden voor risicogroepen
  • Regels omtrent de veiligheidsafstand
  • Regels omtrent samenscholingen

Onderin dit artikel vind je een link naar het gehele protocol.

Waar ligt de behoefte van woningbezitters?

Als wordt voldaan aan de voorwaarden bestaat er in principe geen belemmering om alle gewenste renovatiewerken uit te voeren. Uit onderzoek van De 10 Beste blijkt dat de behoefte van woningbezitters met name ligt bij extra woonoppervlak. Een logisch gevolg van een tijd waarin thuiswerken en thuisonderwijs centraal staat. Het grote voordeel van het vergroten van de woonoppervlakte van je woning is bovendien dat je huis in waarde stijgt. Dit biedt op langere termijn voordelen bij een verkoop van de woning.

De meest efficiënte manier om meer woonruimte te creëren

Onderstaand een overzicht van de meest efficiënte manieren om je woonoppervlakte te vergroten.
  • Een aanbouw (bijvoorbeeld een veranda) plaatsen aan de achterzijde van je woning
  • Overweeg een dakkapel
  • Plaats een dakopbouw en creëer een extra slaapkamer of studeerkamer
  • Plaats een bijgebouw (bijvoorbeeld een garage)

Vanwege de omvang van de werkzaamheden is het verstandig om een aannemer in te schakelen voor de uitvoering van deze klussen. In dat geval heb je 1 aanspreekpunt. De aannemer onderhoud het contact met de schilders, installatie- en afwerkingsbedrijven.

Via De 10 Beste kom je in contact met de beste bedrijven bij jou in de buurt.

Woningrenovatie tijdens de Coronacrisis

Andere klussen die momenteel veel worden uitgevoerd

Naast het verhogen van het woonoppervlak is in het afgelopen relatief veel woningonderhoud gepleegd. Denk hierbij aan:

Hoe kies je een goede aannemer?

Voordat je een bouwbedrijf inschakelt is het verstandig om je goed te verdiepen in de mogelijkheden. De beste manier om dit te doen is door offertes te vergelijken. Het is hierbij van belang om niet alleen naar de prijs te kijken. De goedkoopste offerte is lang niet altijd de beste keuze. Vraag goed door wanneer de offerte niet duidelijk is. In welke mate is er rekening gehouden met het meerwerk? Worden er stelposten gebruikt? Welke materialen worden er gebruikt? Duidelijkheid in deze fase voorkomt teleurstellingen achteraf.

Het is slim reviews te bekijken van de diverse aannemers. Vraag eventueel referenties aan die je kunt nabellen.

Tot slot

Het creëren van extra woonruimte kan een goede mogelijkheid zijn om in de Coronacrisis meer woonplezier te ervaren. Wanneer je de renovatie goed aanpakt zorg je bovendien dat de waardevermeerdering van je woning. De crisis hoeft geen belemmering te zijn wanneer je een aannemer wilt inschakelen. Het is wel verstandig om je te verdiepen in het protocol woningmarkt van de Vlaamse maatschappij voor sociaal wonen. In deze link vind je het protocol.