Vastgoed

Woningstichting Rochdale pakt woonfraude aan

Het aantal woonfraudezaken is in het afgelopen jaar (2013) een beetje afgenomen. In 2013 heeft de afdeling bestrijding onrechtmatige bewoning van Woningstichting Rochdale totaal 585 meldingen in behandeling genomen en afgewikkeld in verband met mogelijke woonfraude in huurwoningen. 136 keer hebben huurders vrijwillig hun huurovereenkomst opgezegd. 40 keer heeft Rochdale via een gerechtelijke procedure de huurovereenkomst mogen opzeggen. In Amsterdam ging het om 166 woningen, in Zaanstad 10 woningen, in Diemen ging het om 2 woningen, in Purmerend om 5 woningen en in Landsmeer om 1 woning. Deze woningen kwamen weer vrij voor de verhuur. In 2013 hebben 54 huurders een laatste waarschuwing gekregen. Zij krijgen alsnog een tweede kans om de woning te behouden. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Hennepplantages

Het aantal hennepplantages is in 2013 gestegen. In 2013 is 32 keer de huurovereenkomst beëindigd wegens hennepkweek. In Amsterdam ging het om 28 plantages, in Purmerend om 3 en in Landsmeer om 1 plantage.

Vruchtbare samenwerking

In 2013 hebben de medewerkers van de afdeling Bestrijding Onrechtmatige Bewoning (BOB), 238 zaken afgerond. Bij de bestrijding van woonfraude wordt o.a. samengewerkt met politie, en gemeentelijke diensten in Amsterdam, Zaanstad en Purmerend. In Amsterdam is er nauwe samenwerking met Zoeklicht en in Zaanstad met Woonwijs. Rochdale levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de doorstroming van de woningmarkt. Sinds 2002 zet Woningstichting Rochdale zich in voor een eerlijke woonruimteverdeling.