Vastgoed

Woonbonus doet Vlaamse vastgoedactiviteit pieken

De hervorming van de woonfiscaliteit in Vlaanderen zorgde in het laatste kwartaal van 2014 voor een piek van het aantal verkoopsovereenkomsten. Volgens de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat was oktober de absolute recordmaand , met een jaar-op-jaar groei van het aantal overeenkomsten met 25,2%. Het woonbonus effect ebde echter weg vanaf december omdat de dan getekende verkoopsovereenkomsten niet meer konden resulteren in een akte in 2014. Voor het volledige jaar steeg de vastgoedactiviteit t.o.v. 2013 met 5% , een toename die vooral toe te schrijven valt aan de hogere vastgoedactiviteit in Vlaanderen. Deze eindejaarspiek is echter nog niet zichtbaar in de officiële datareeks van de Federale Overheidsdienst Economie waar het wachten blijft op de officiële data voor het vierde kwartaal van 2014

Aantal vastgoedtransacties per kwartaal

De activiteit op de residentiële vastgoedmarkt bleef op basis van de cijfers van de notarissen ook sterk bij de aanvang van 2015 door de verdere daling van de lange termijn rentes en de hypothecaire rentevoeten en een steviger consumentenvertrouwen. In februari was er weliswaar een daling van het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen (-0,9%) in vergelijking met februari 2014 maar in Brussel (+2,5%) en vooral in Wallonië (+10,2%) werden er meer transacties geregistreerd.

vastgoedactiviteit

Sinds de start van het jaar zijn de lange termijnrentes in de eurozone en België met 40 tot 50 basispunten gedaald door de kwantitatieve versoepelings politiek van de ECB waarbij op massale schaal overheidsobligaties worden aangekocht. De rente op de Belgische overheidsobligatie (looptijd 10 jaar) zakte van 1% aan het einde van 2014 naar 0,46% in maart en zorgde ook voor een daling van de hypothecaire rente met een overeenkomstige looptijd. Het hypothecaire tarief voor een lening met vaste rente , en een looptijd van 10 jaar daalde in februari naar 2,6% in vergelijking met 3% in oktober vorig jaar. De lage nominale hypotheek rente zet zowel aan tot meer transacties als tot het heronderhandelen van de bestaande kredietovereenkomsten.

December was een absolute recordmaand in termen van het totale bedrag aan verstrekte woonkredieten (5,2 miljard €) terwijl in januari de totale productie eerder beperkt was maar het relatieve aandeel van de herfinancieringen spectaculair de hoogte inschoot. We moeten al terug gaan tot begin 1999 om een dergelijke opstoot van de herfinancieringen te zien, toen de nominale OLO rente (looptijd 10j) op minder dan één jaar tijd was gedaald van 5,4% naar 4%.