In een krachtige prioriteitennota heeft de Confederatie van Immoberoepen duidelijk aangegeven dat eigendomsverwerving in de toekomst een fundamentele pijler van het woonbeleid moet blijven. Concreet wordt daarbij vooral gekeken naar de woonbonus, waarbij er keuzes gemaakt moeten worden over de modaliteiten. Schattingen tonen aan dat de woonbonus in principe niet onbetaalbaar is. Toch is de budgettaire kost duidelijk hoger dan het voorziene geregionaliseerde bedrag.
Merendeel koopt bestaande woning
Daarom stelt de Confederatie van Immoberoepen voor om het maximaal aftrekbare bedrag te bevriezen voor wie reeds een hypothecaire aftrek geniet (de bestaande contracten). Dat zou vooral voor de nodige rechtszekerheid zorgen en tegelijk toch de meerkost beperken. Voor de nieuwe contracten raadt de sectorvertegenwoordiger aan om de toepasbaarheid van de woonbonus in de tijd te beperken, bv. tot een periode van 25 jaar. Gezien de grootste nood aan ondersteuning in de eerste jaren van de afbetaling ligt, blijft het bovendien logisch de steun tijdens de eerste jaren te maximaliseren.Meest belangrijke is dat een Vlaamse woonbonus toepasbaar blijft binnen alle segmenten van de woningmarkt. Met andere woorden: de woonbonus mag niet beperkt worden tot nieuwbouw en renovatie, maar moet zeker ook van toepassing blijven voor de aankoop van bestaande woningen. Niet in het minst omdat het merendeel van de gezinnen in Vlaanderen een bestaande woning koopt. Het zou bovendien onverstandig zijn om de verschillende segmenten van de markt kunstmatig via de fiscaliteit met elkaar in concurrentie te brengen.
Hoge fiscale druk milderen
Daarnaast stelt de Confederatie van Immoberoepen in haar prioriteitennota een hervorming voor die de fiscale druk op het moment van aankoop vermindert. Dit onder meer door het scheefgetrokken systeem van het klein beschrijf volledig te herzien. De vastgoedmakelaardij is zich bewust van de budgettaire beperkingen, maar dat mag de nieuwe Vlaamse regering niet weerhouden om actief te zoeken naar manieren om de hoge fiscale druk op het moment van aankoop te milderen.Tot slot wordt er ook bijkomende beleidsaandacht gevraagd voor de huurmarkt. Die beleidsaandacht en de daaraan verbonden middelen moeten integraal toegewezen worden aan de private huurmarkt. Die speelt een belangrijke rol in de Vlaamse woningmarkt, maar heeft tegelijk te lang te weinig aandacht gekregen van de beleidsmakers. CIB Vlaanderen roept de onderhandelaars daarom op in het regeerakkoord een duidelijk engagement uit te spreken richting de private huurmarkt.