Nieuwbouw

Woonbonus voorstel is bedreiging voor de bouwactiviteit

Op basis van gegevens van het Federaal Planbureau zal de bevolking in Vlaanderen tegen 2030 groeien met 600.000 gezinnen. Het beleid mag deze bevolkingsgroei en de impact hiervan niet onderschatten. Om deze demografische evolutie op te vangen, zal enkel renovatie en vervangende nieuwbouw niet volstaan. De laatste jaren was de aangroei van het woonpatrimonium lager dan de bevolkingsaangroei (zie grafiek). Op termijn veroorzaakt dit meer schaarste op de markt en een duurder aanbod. Om wonen betaalbaar te houden, moet er volop ingezet worden op nieuwbouw.

Grootschalige stadsvernieuwingsprojecten bieden, op zichzelf, hier geen onmiddellijk antwoord op omdat deze enkel op lange termijn gerealiseerd kunnen worden. Maar het woonprobleem stelt zich nu al en we kunnen geen 10 jaar wachten op een oplossing.

Het CD&V-voorstel om de klemtoon van de woonbonus voornamelijk te leggen op de aankoop en renovatie van bestaande woningen is niet verenigbaar met de huidige demografische realiteit. Vlamingen zullen het moeilijker hebben om eigenaar te worden van een eigen woning en dit wanneer het bezit van een eigen woning een belangrijke garantie is voor de toekomst. Het percentage Vlamingen dat eigenaar is van de eigen woonst moet daarom gevrijwaard worden en dat kan enkel door ook te blijven inzetten op een verruiming van het woonpatrimonium.

Volgens het conjunctuuronderzoek van de Nationale Bank is er al meer dan een jaar een neergang van de bouwactiviteit en het ondernemersvertrouwen in de bouwsector. Een crisis in de bouwsector, zoals we deze in Nederland zien gebeuren, moeten we zeker vermijden. Een aanpassing van de woonbonus, volgens het CD&V-voorstel, zal de tewerkstelling en economische activiteit in de bouwsector nog verder onder druk zetten.

De VCB rekent er dan ook op dat er over dit voorstel nog een constructieve dialoog met de sector kan worden gevoerd alvorens deze teksten tijdens het partijcongres van november zullen worden goedgekeurd.