De volgende weken krijgen 48 sociale woningen in Oudenaarde in totaal 477 zonnepanelen op hun daken, goed voor 195,57 kWp.
Evaluatie na 30.000 panelen
Bijzonder aan deze installatie is dat hiermee in de wijk Den Bulk het 30.000ste ASTER-paneel gelegd wordt. Minister Diependaele maakt van de gelegenheid gebruik om de eerste conclusies van het grootste residentiële zonnepanelenproject in Vlaanderen te trekken.In een periode van vier jaar zullen zo'n 395.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 152 MWp op woningen van sociale verhuurders worden geïnstalleerd. Deze panelen zullen op jaarbasis meer dan 130 GWh groene Vlaamse stroom opwekken.
Tot op heden werden 2613 installaties gebouwd, goed voor een geïnstalleerd kWp van wel 13.649,53. Deze ASTER-panelen produceerden al 1,87 GWh zonnestroom, dat komt overeen met een CO2-reductie van 509,5 ton.
Voor de volgende periode zijn er 1337 installaties gepland of ingetekend. Dit betekent dat er nog 15.948 panelen zullen worden geïnstalleerd, die 6534,99 kWp stroom zullen leveren.
Alles samen komt ASTER zo, na iets meer dan een half jaar, aan een 4000-tal installaties, met daarop een kleine 50.000 panelen, die samen een vermogen van 20.184,52 kWp halen.
De impact van ASTER op de Vlaamse klimaatambities valt niet te ontkennen.
“Het activeren van dit zonnepotentieel is goed voor naar schatting een CO2-reductie van circa 35.000 ton per jaar. Zo helpen we als sector mee om voor alle Vlamingen de Klimaatdoelstellingen 2050 te behalen”, zegt algemeen directeur Sven Van Elst.
"We blijven verder opschalen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk gezinnen van zonne-energie te voorzien", zegt Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision. "Dit is goed voor het klimaat, de energiearmoede én de tewerkstelling. Dat vinden we als bedrijf erg belangrijk.
Dit is ASTER
Na de oprichting van ASTER in oktober 2020 en de sluiting van de gunning van de opdracht aan EnergyVision en de ondertekening van de financieringsovereenkomst met Belfius Bank in juli 2022 is het 30.000ste zonnepaneel in Oudenaarde de volgende belangrijke mijlpaal in de ambities van de organisatie. Via ASTER investeert de sociale huisvestingssector in zonnepanelen op zoveel mogelijk sociale woningen.
De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen, zowel beschermde als niet-beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de sociale verhuurder - die eigenaar is van de opgewekte stroom - enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.
De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen en woonmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale verhuurders en de sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale verhuurders.
Financiering door Belfius
ASTER kon worden opgericht met de steun van de Europese Investeringsbank, die in eerste instantie een seeding capital van € 900.000 voorzag. De organisatie gaat er prat op dat haar businessmodel werkt zonder structurele subsidiëring. Voor de financiering kwam Belfius Bank als beste partner uit de bus. De instelling voorziet een kredietlijn van € 105 miljoen.Dirk Gyselinck (lid van het directiecomité van Belfius Bank): “Deze samenwerking is uniek omdat ze niet enkel de energietransitie een boost geeft, het maakt ook een wezenlijk verschil voor mensen die er het meeste baat bij hebben. We zijn dan ook bijzonder fier dat wij hiermee niet alleen België helpen duurzamer worden, maar vooral ook de maatschappij in z’n geheel erop laten vooruitgaan.”