Wie vanaf vandaag een sociale woning zoekt in Limburg zal hiervoor geholpen worden door één en dezelfde woonmaatschappij. Minister van Wonen Matthias Diependaele en Raf Drieskens, voorzitter van Wonen in Limburg, gaven zopas officieel het startsein voor “Wonen in Limburg”, dat de 19 voormalige huisvestigingsmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren bundelt.
Deze fusie kwam er op vraag van de Vlaamse Regering die sociale woonmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren wil samenvoegen tot één woonactor met slechts één speler per gemeente. Zo wil ze de woonmaatschappijen sterker maken om onder meer de bouw van sociale woningen te versnellen.
In Limburg kozen de partners voor de samenvoeging tot één woonmaatschappij voor gans Limburg. Hierdoor krijgt Limburg de grootste sociale woonmaatschappij van Vlaanderen. Voortbouwend op andere Limburgse samenwerkingsverbanden is ook dit een sterk staaltje van samenwerking over tal van grenzen heen.
Duurzame en betaalbare woningen
Limburg telt meer dan 21.000 kandidaat-huurders en meer dan 4.000 kandidaat-kopers staan op een wachtlijst. Het woonaanbod moet dus groter en de wachtlijsten kleiner, dat is de essentiële uitdaging waar Wonen in Limburg en haar 365 medewerkers voor staan.Peltenaar Raf Drieskens werd zopas bevestigd in zijn rol als voorzitter van de nieuwe Limburgse woonmaatschappij, en verwoordt de ambitie als volgt:
Nabij
Nabijheid van de dienstverlening is essentieel. De nieuwe woonmaatschappij staat dicht bij de mensen. Wonen in Limburg is voor iedereen in de provincie bereikbaar, zowel lokaal als digitaal, voor elke woonvraag.Voor de (kandidaat-)huurders, de (kandidaat-)kopers en de eigenaars wijzigt er voorlopig weinig tot niets. Zij kunnen bij hun vertrouwde contactpersonen of via de website www.wil.be terecht voor alle informatie die ze nodig hebben.
Samenwerken
“Om een betaalbare thuis te kunnen bieden is de samenwerking met onze partners in de verschillende steden en gemeenten cruciaal. Alleen zo kunnen we het woonaanbod aanzienlijk vergroten en de dienstverlening blijven verbeteren”, aldus voorzitter Raf Drieskens.Wonen in Limburg verbindt zich met tal van stakeholders, om te beginnen de lokale besturen. Het zijn immers de steden en gemeenten die de regie voeren over het lokale sociaal woonbeleid. Daarnaast zijn ook welzijnsorganisaties, huurdersverenigingen, universiteit en hogescholen, … belangrijke partnerorganisaties met wie we de krachten bundelen en expertise delen.
Nieuwe directeur
Nu de vennootschap Wonen in Limburg officieel van start gaat, nemen ook een nieuwe directeur en een sterk directieteam hun taken op om in nauwe samenwerking met het bestuursorgaan het vervolgverhaal aan te vatten.Myriam Indenkleef uit Genk werd deze middag officieel aangesteld als algemeen directeur. Aanstaande woensdag zullen andere directiefuncties toegewezen worden.
Waar tot voor kort alle maatschappijen hun autonomie en eigen werkwijze behielden, begint vandaag 1 nieuw gezamenlijk verhaal Wonen in Limburg dat de afgelopen maanden in de steigers werd gezet: 1 missie en strategie, 1 patrimonium, 1 team van medewerkers, …