Een van de projecten betreft een Design and Build-ontwikkeling in de Acaciawijk in Sint-Stevens-Woluwe. Onder leiding van ontwerper Woonwerk en de bouwbedrijven Dethier en Machiels worden hier 33 inschuifwoningen vervangen. Daarnaast worden drie verplaatsbare transitiewoningen gebouwd en geplaatst, wat de wijk een innovatieve en duurzame upgrade geeft.
De wijk ligt in een relatief rustige, groene zone tussen de E40 en de Brusselse Ring in Sint-Stevens-Woluwe, Zaventem en wordt gekenmerkt door een zeer typisch wijkkarakter.
'We noemen dit een 'gespikkelde wijk',' verduidelijkt Björn Mallants, algemeen directeur van Woontrots. 'Dat wil zeggen dat door de jaren heen veel woningen niet meer in eigendom zijn van Woontrots, maar we er toch nog een aanzienlijk sociaal patrimonium hebben. Dat vergt natuurlijk een doordachte aanpak voor herontwikkeling.'
Woontrots en de gemeente Zaventem willen het beeld van de wijk zoveel mogelijk behouden en versterken wel steeds rekening houdend met de hedendaagse kwaliteitseisen.
'Innovatief in deze aanpak is de uitvoeringswijze. De woningen die we herontwikkelen worden zo goed als volledig off-site in een atelier geconstrueerd. Op het moment dat we de huidige woningen slopen, worden de elementen vervoerd en gemonteerd.' legt één van de projectleiders van Woontrots uit. 'Een langdurige werfsituatie wordt zo voor de eigenaars van omringende woningen vermeden.'
De 3 tijdelijke transitiewoningen zijn mobiele woonunits met 2 slaapkamers en een compacte maar praktische individuele tuin. Ze kunnen 1 tot 4 personen tijdelijk huisvesten. Ze worden gebruikt om verhuisbewegingen van de bestaande huurders op te vangen tijdens de uitvoering van het sloop- en heropbouwproject van de 33 sociale huurwoningen. Ze kunnen later ook verplaatst worden en ingezet voor andere tijdelijke herhuisvesting van sociale huurders. De units worden geplaatst op een locatie waar nu nog garages staan (die afgebroken zullen worden) en voor een deel wordt er ook openbaar domein voor gebruikt. 'Verplaatsbare woningen bestaan uiteraard al, maar vermoedelijk zijn dit de eerste demonteerbare sociale woningen in Vlaanderen die volledig aan de huidige normen beantwoorden en dus ook via projectfinanciering gerealiseerd kunnen worden.'
In het project in De Linde in Tervuren was het team projecten van Woontrots gecharmeerd door het voorstel van de ontwerpers van 'ono architectuur'. Hier ligt de grote innovatieve meerwaarde bij het recupereren van de gevelpanelen. De vernieuwende aandacht voor hergebruik van materialen in plaats van het storten ervan is één van de uitgangspunten van dit renovatieproject.
De ontwerpers 'ono architectuur' durfden gaan voor een groter ecologisch bewustzijn en werden mede daarom geselecteerd door Woontrots.
De Linde is een totaalrenovatieproject van een kenmerkend gebouw in Tervuren centrum. Het gebouw staat op een laaggelegen open plek en is ondanks het grote betonnen volume een geïntegreerd deel binnen de omliggende kleinschalige huizen. De verhuisbeweging is voor de toekomstige renovatie al afgerond. Alle bewoners zijn onder begeleiding van Woontrots verhuisd naar omliggende sociale woningen waarbij zoveel mogelijk werd gekeken naar het behoud van mobiliteit dankzij de nabijheid van het centrum. Naast het hergebruiken van gevelpanelen wordt er getoverd met innovatieve technieken en ideeën zoals klimaatrobuuste tuinen, onderzoek naar de mogelijkheid tot een gedeelde (fiets)werkplaats en verblijfplaatsen voor inheemse fauna. Bestaande knelpunten zoals slechte rolstoeltoegankelijkheid, verouderde badkamers, gebrek aan opslag enzovoort, worden weggewerkt en een maximaal praktisch comfort wordt verzekerd aan de huurders.
Deze 3 projecten kaderen in een groter verhaal waarbij kan worden gebouwd aan een platform van kennisdeling binnen de wereld van sociaal wonen. Ze vormen de basis voor een uitwisseling van innovatieve technieken en ideeën en kunnen inspirerend werken voor collega's in de sector maar ook zeker buiten de sector. 'Woontrots is goed voor een zeer significant aandeel in de volledige projectsteun die voorzien werd voor innovatieve projecten. Voor heel Vlaanderen was 10 miljoen voorzien. Woontrots zorgt dankzij deze steun van Wonen in Vlaanderen enerzijds voor het afleveren van 3 veelbelovende projecten, maar ook anderzijds voor een continuïteit dankzij de kennis die werd gehaald uit de projecten en waar nu verder kan worden op ontwikkeld. Op die manier wordt de waarde van het subsidiegeld onschatbaar' sluit Björn Mallants, algemeen directeur Woontrots, af.