De Nieuwbouwbarometer kijkt niet alleen terug op de marktevoluties van het afgelopen jaar, maar blikt ook vooruit op de toekomst van de nieuwbouwmarkt. Het initiatief komt van buurtontwikkelaar Matexi, marktleider in residentiële vastgoedontwikkeling in België, en vastgoeddataplatform Realo. Samen brengen zij inzichten naar voren om de uitdagingen in de sector en de wooncrisis aan te pakken.
Prijsevoluties wijzen op betaalbaarheidsprobleem
De Nieuwbouwbarometer stelt vast dat de prijzen van nieuwbouwhuizen en -appartementen de afgelopen 3 jaar (2021Q4-2024Q4) stegen met respectievelijk 16,2% en 14,8%. In dezelfde periode steeg de hypotheekrentevoet van 1,38% naar 3,03% (10/2024, Nationale Bank van België). Dat zorgde voor een daling van de koopkracht met 1,5%, zelfs ná indexatie van lonen. Met andere woorden: het verschil tussen de prijsstijging van nieuwbouwwoningen en de evolutie in ontleningscapaciteit is 16,5%, wat een zeer significante daling van koopkracht impliceert over de laatste 3 jaar.In 2024 stegen de prijzen van nieuwbouwappartementen en -huizen met respectievelijk 2,35% en 3,86%. De prijsevoluties van nieuwbouwvastgoed en de sterk gedaalde volumes illustreren dat het betaalbaarheidsplafond voor Belgische gezinnen bereikt is en dat er structurele maatregelen nodig zijn om een wooncrisis te vermijden.
Woonnood blijft hoog door onevenwicht tussen vraag en aanbod
De afgelopen jaren daalde het aantal verleende bouwvergunningen merkelijk. Gegevens van Statbel tonen in de eerste 8 maanden van 2024 een daling van bijna 30% in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dat heeft geleid tot een krapper aanbod, wat de prijsdruk op nieuwbouw eerder verhoogde. Algemeen blijft de wens van Belgen om te wonen in een kwalitatieve energiezuinige woning bestaan, maar door het krappe aanbod van nieuwbouw - gekoppeld aan gestegen prijzen - komen er steeds minder mensen in aanmerking.De Nieuwbouwbarometer toont bovendien grote lokale verschillen in prijsevolutie tijdens de afgelopen legislatuur, met uitschieters van -9% tot +80%. Lokaal spelen een tijdelijk onevenwicht tussen vraag en aanbod, net als investeringen in publieke ruimte - zoals infrastructuur en voorzieningen - een belangrijke rol.
Doordacht omspringen met beschikbare ruimte blijft cruciaal
In een recente analyse bleek dat het aantal hoofdgebouwen in lint- en verspreide bebouwing met bijna 27.000 steeg tussen 1 januari '19 en 1 januari '24, waarmee het bijna de helft van alle bijkomende hoofdgebouwen voor haar rekening nam. Hiermee ligt de groei in lint- en verspreide bebouwing hoger dan in de kernen, terwijl er net nood is aan het vrijwaren van de open ruimte. Deze cijfers tonen de nood aan een fundamentele shift in het woonbeleid en de huidige mentaliteit omtrent wonen.Uit eerder onderzoek van de Nieuwbouwbarometer blijkt ook dat de mediaan oppervlakte van nieuwbouwhuizen in Vlaanderen de voorbije vijf jaar toenam met meer dan 10 m2. Tegelijkertijd is de oppervlakte van nieuwbouwappartementen nauwelijks veranderd.