Architectuur

'X' van Luc Binst is een 'puzzle' van thema's

Op 5 oktober stelde Luc Binst van het Antwerpse architectenbureau Crepain Binst Architecture het boek ‘X’ voor op een persconferentie, die voor de gelegenheid doorging op de Scheldekaaien in Antwerpen. Dit boek tracht de experimentele en flexibele koers die het kantoor vaart in kaart te brengen.
Luc Binst stampte vijf jaar geleden met zijn partner Jo Crepain het kantoor Crepain Binst Architecture uit de grond. Sinds het overlijden van Jo Crepain in december 2008, heeft Binst het roer van het bureau, dat momenteel druk in de weer is met tal van projecten zowel in binnen- als buitenland, in handen en weet hij zowel stedenbouwkundige projecten als tijdelijke scenografie te realiseren.

Op 7 oktober verscheen het boek ‘X’ bij uitgever Ludion. Architect Luc Binst doet in dit boek de experimentele en flexibile koers van zijn kantoor uit de doeken. Om de lancering wat kracht bij te zetten, kreeg Luc Binst de hulp van artiest Luc Deleu. Samen maakten ze een spectaculaire containerscultptuur in X-vorm, die een plek kreeg op de Sint-Michielskaai in Antwerpen. De X-vorm verwijst naar het rijkelijk geïllustreerd boek ‘X’ van Luc Binst.

De lezer zal snel ontdekken dat ‘X’ geen gewoon architectuurboek is, het is geen oeuvrecatalogus. Dit blauwe schrift biedt de lezer een geheel eigen kijk op het medium architectuur. Verspreid over 246 pagina’s staan gesprekken met collega’s, kunstenaars, wetenschappers, docenten, artiesten of andere prominente persoonlijkheden die deze architect hebben beïnvloed tijdens zijn opleiding en professionele carrière. In dit gezamenlijk verhaal staan de begrippen 'zelfreflectie', 'zienswijzen' en 'globale theorievorming' centraal. In samenwerking met kunstcriticus Luk Lambrecht werden 10 radicalen (Paul Gees, Dirk Jaspaert, Luc Deleu, Klaas Goris, Dirk Coopman, Lode Janssens, Honoré d'O, Bea Matthys, Günther Förg en Luk Lambrecht zelf) geïnterviewd als inleiding op een 'X’-THEORIE' die in het centrale luik aan bod komt. Op basis van '10 diagrammen', '10 historieken' en ‘10 projecten’ verschaft het cahier inzicht in het verleden en de toekomst van het Antwerpse architectenbureau dat sinds het overlijden van Jo Crepain een andere koers vaart zonder daarbij de fundamenten van het verleden te verloochenen.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be