Duurzaam Bouwen

Xella bouwt eerste kinderdagverblijf in passiefbouw

Het eerste in Wallonië gecertificeerde passief kinderdagverblijf staat in het hart van Bergen en werd gebouwd met de duurzame bouwmaterialen van Xella. Dankzij het unieke SILKA-elementen systeem van Xella realiseerde de bouwheer de ruwbouw van het passiefbouwproject in nauwelijks één maand. Hiermee toont Xella opnieuw aan dat zijn duurzame bouwoplossingen budgetvriendelijker, sneller en efficiënter zijn dan traditionele materialen.

Het project “L’île aux oiseaux” van de Bergense sociale woningbouwmaatschappij Toit et Moi en Thomas&Piron in het centrum van Bergen voorziet in het kinderdagverblijf, 93 woningen en 8 appartementsgebouwen met minimum laagenergieniveau. Een aantal projecten, waaronder het kinderdagverblijf, werden gerealiseerd in een volledig passiefhuisniveau. Het resultaat van dit publiek-private initiatief is een aangename architecturale leefomgeving met het accent op duurzaamheid en ecologie.

SILKA snelste bouwmethode op de markt

Het energiezuinig SILKA kalkzandsteen bouwsysteem maakt het mogelijk om sneller te bouwen dan met andere materialen mogelijk is. Snelheid was samen met duurzaamheid en architecturale mogelijkheden een belangrijke vereiste die de bouwheer stelde voor het kinderdagverblijf in Bergen. De ruwbouwfase van het kinderdagverblijf “Le Nid Douillet” werd in een recordtijd van minder dan 1 maand gerealiseerd waardoor het project makkelijk de gestelde termijnen haalde. Het concept komt van architectenkantoor A2M.

Met dit project bewijst Xella opnieuw dat het met zijn duurzame bouwmaterialen snel en efficiënt kan antwoorden op de toenemende vraag naar sociale en andere publieke projecten waar de tijdsdruk altijd een belangrijke rol speelt.

SILKA bestaat enkel en alleen uit de natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen water, kalk en zand. Dit duurzaam en milieuvriendelijk materiaal biedt ook een uitstekend warmtecomfort en akoestische isolatie. Wandoplossingen met SILKA kalkzandsteen komen de productiviteit en rendabiliteit op de werf, de kwaliteit van de woning en het budget van de bouwheer maximaal ten goede.

Dankzij de unieke combinatie tussen architecturale mogelijkheden, energie-efficiëntie, duurzaamheid, isolatie en ecologie kregen naast het kinderdagverblijf ook 20 van de 93 woningen het passiefbouw-certificaat en behalen de overige 73 het laagenergiepeil.