Ytong, het bekende cellenbeton merk van Xella, is alom tegenwoordig in nieuwbouw en renovatie. Wil je zelf de handen uit de mouwen steken dan heb je met een korte opleiding voldoende om zelf aan de slag te gaan. Er zijn behoorlijk wat voordelen aan Ytong, we vatten de belangrijkste nog even samen.
Cellenbeton van kelder tot dak
Ytong vormt een totaalsysteem. Je kan het m.a.w. toepassen van kelder tot dak. Door het lichte gewicht, de makkelijke verwerkbaarheid en de uitstekende thermische isolatie is het één van de meest geliefde bouwsystemen.Ytong is opgebouwd uit kalk, cement en zand. Het bestaat voor meer dan de helft uit met lucht gevulde cellen die het materiaal unieke eigenschappen geven op vlak van thermische isolatie, warmte-accumulatie, vochtongevoeligheid en brandwerendheid. Ytong is zowel dragend als isolerend, voor de buitenmuren is het dus niet nodig om extra isolatiemateriaal te voorzien. Je kan dus de kostprijs van je bouwwerken beperken zonder aan kwaliteit in te boeten. Omdat Ytong zelf een goede isolator is moet je ook geen isolatiematerialen gebruiken die na verloop van jaren hoe dan ook aan slijtage zullen onderhevig zijn. En je bouwt zonder risico op koudebruggen. Heb je een Ytong muur opgebouwd, dan kan je hem onmiddellijk perfect afwerken met een dunne pleisterlaag. En voor de buitenmuren is elk type gevelafwerking mogelijk (gevelsteen, crépi, metaal, hout, sidings, …).
Zelf bouwen met Ytong
Ga je zelf aan de slag met Ytong, dan zal je merken dat de verwerking van het cellenbeton relatief eenvoudig gaat. De eerste laag blokken leg je mooi waterpas in een mortelbed. Voor die eerste laag zijn er kimblokken beschikbaar die het risico op koude bruggen uitsluiten bij de aansluiting tussen muur en vloer. De volgende lagen worden opgebouwd met een lijmmortel wat resulteert in uiterst dunne voegen en luchtdicht bouwen dus veel eenvoudiger maakt. Voor het aanbrengen van de lijmmortel kan je gebruik maken van een lijmkam. In de lijm kan je ook een lintvoegwapening uitrollen wat voor extra stevigheid zorgt.Bouw je zowel een buitenmuur als binnenmuur op dan kan je beiden eenvoudig verbinden d.m.v. een lijmkoppelstrip (bandijzer) die om de 2 lagen in de blokken wordt vastgespijkerd. En voor de dilatatievoeg en de verankering met de aangrenzende wanden kan je speciale veerankers gebruiken die om de twee lagen worden aangebracht.
Voor overspanningen tenslotte kan je speciale Ytong lateien gebruiken. Deze hebben het voordeel uit hetzelfde materiaal vervaardigd te zijn als de blokken en vormen dus geen probleem op vlak van koudebruggen en afwerking.
Data voor de gratis Ytong opleidingen voor particulieren
Wil je met Ytong aan de slag dan is een halve dag voorafgaande opleiding een absolute aanrader. Je krijgt er de gelegenheid om Ytong beter te leren kennen, wat de mogelijkheden van cellenbeton zijn en demonstraties van de verwerking van de blokken.De eerste data voor 2023 zijn nu bekend. Registreer je zeker tijdig want de opleidingen zijn erg geliefd.
Alle info vind je hier.