Luchtdicht bouwen is een basisvereiste om geen energie verloren te laten gaan via kieren en spleten. Koude lucht die ongecontroleerd de woning binnenstroomt en opgewekte warmte die het huis via kieren en spleten verlaat, verhogen de energiefactuur en verlagen het wooncomfort aanzienlijk. Een goede score op gebied van luchtdichtheid kan een verschil maken van 10 punten voor het E-peil van de woning.
Voor het bouwen van een luchtdichte woning is de keuze van het ruwbouwmateriaal bepalend. Massieve bouw biedt een zeer geringe kans op luchtlekken. De bouwstenen worden gelijmd waardoor er geen lucht verloren gaat via voegen. De traditionele bouwmethoden met binnenmuur, buitenmuur en spouw zijn daarentegen erg gevoelig voor luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen. Verder hebben deze blokken geen holle ruimtes zoals traditionele snelbouwstenen. Er circuleert bijgevolg geen lucht in de muren zelf en er is geen risico op het veroorzaken van luchtlekken bij het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten. Ook voor het dak is cellenbeton een gemakkelijke en betrouwbare oplossing. De dakplaten zijn dragend, licht en isolerend tegelijkertijd. Ze sluiten perfect op elkaar aan en hun isolatiewaarde vermindert niet doorheen de tijd.
Xella biedt met haar duurzame en milieuvriendelijke ruwbouwmaterialen een eenvoudige oplossing om energieverlies als gevolg van luchtlekken te vermijden. Tijdens het Bis Bouw en Immo Salon stelt Xella naast de Ytong, SILKA en Hebel wandoplossingen ook de nieuwste Ytong gehydrofobeerde kimblok voor. Tenslotte presenteert Xella ook de Ytong Multipor isolatieplaten voor na-isolatie van bestaande gevels.
Ytong gehydrofobeerde kimblok: betrouwbaarste oplossing voor EPB aanvaard bouwen
De nieuwste Ytong-kimblok is de eenvoudigste en betrouwbaarste oplossing voor EPB-aanvaarde vloer- en dakaansluitingen zonder koudebruggen. De Ytong-kimblok bestaat in handige formaten, waaronder deze met een breedte van 9, 14 en 19 cm, bruikbaar voor traditionele woningbouw. Wanneer een gebouw volledig uit Ytong is opgetrokken dan voldoet dit zondermeer aan de EPB-regelgeving inzake bouwknopen. Maar ook in traditionele bouw wordt meer en meer beroep gedaan op YTONG als tussengevoegd isolerend deel ter hoogte van de vloer-, verdiepings- en dakaansluitingen met de wanden. Dankzij de Ytong-kimblokken zijn bouwers alvast zeker op deze plaatsen EPB-aanvaarde bouwknopen te realiseren. YTONG-kimblokken zijn immers zowel thermisch isolerend als dragend en gehydrofobeerd, wat opname van vocht bemoeilijkt, en dus isolatieverlies, uitsluit. Koudebruggen, die een onzichtbare oorzaak van hoge energierekeningen zijn, behoren met YTONG-kimblokken zo ook in de traditionele bouw voorgoed tot het verleden.
Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) erkent Ytong-kimblokken, omdat ze van nature isolerend en dragend zijn, als meest geschikte oplossing voor bouwknopen ter hoogte van de muurvoet van gevels.
Nieuwbouw
Xella presenteert tijdens bis oplossingen voor luchtdicht bouwen
- Bron: s-vb
- 4 oktober 2012
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam