Energie

Zakelijke energie voor bouwbedrijven: dit moet je weten

Zakelijke energie voor bouwbedrijven: dit moet je weten
Werkzaam in de bouw betekent dat je, net als andere ondernemers, een aantal zaken goed moet regelen. Eén daarvan is je zakelijke energie. Voor bouwbedrijven is het beheren van zakelijke energie cruciaal om projecten efficiënt en kosteneffectief uit te voeren. De meeste bouwprojecten vereisen namelijk een aanzienlijke hoeveelheid energie voor onder andere grote machines en apparaten, verlichting en andere bouwactiviteiten. In dit artikel vertellen we je meer over waar je zoal op moet letten wanneer je op zoek bent naar passende zakelijke energie voor je bouwbedrijf.

Verschillende factoren om rekening mee te houden

Hoewel een bouwbedrijf net zo goed als iedere andere organisatie in ons land een passend contract voor zakelijke energie moet hebben, is de behoefte hiervan toch net even anders dan die van bedrijven in andere sectoren. Dat komt doordat bouwprojecten en -werkzaamheden onder andere een fluctuerende energievraag hebben. De mate waarin energie nodig is, kan sterk variëren. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het stadium van het project waar op dat moment aan gewerkt wordt. Tijdens de piekfasen van een constructie is het energieverbruik logischerwijs hoger dan bijvoorbeeld de eindfase. Daarnaast moet er gekeken worden naar lokale energievoorziening. Veel bouwplaatsen bevinden zich op afgelegen of tijdelijke locaties waar de toegang tot het reguliere elektriciteitsnet beperkt kan zijn. Hiervoor zijn creatieve oplossingen voor energievoorziening nodig, zoals tijdelijke aansluitingen of mobiele generatoren.

Grijze of groene stroom: duurzaamheid is van belang

Een andere factor die meespeelt, heeft te maken met duurzaamheid en milieueisen. Steeds meer bouwbedrijven krijgen te maken met strengere duurzaamheidsdoelen en milieueisen vanuit de overheid. Daarom is het goed om tijdig na te denken hierover, zoals de keuze voor groene energieopties en energie-efficiëntie. Het is niet voor niets zo dat er steeds meer bedrijven in Nederland, waaronder dus ook bouwbedrijven, kiezen voor een groen zakelijk energiecontract. Er zijn inmiddels verschillende aanbieders van dit soort contracten in ons land te vinden. Het grote voordeel van een groen energiecontract voor je (bouw)bedrijf is het feit dat deze energie uit een natuurlijke bron afkomstig is, zoals de zon of de wind. Tijdens het productieproces van die groene stroom komt er veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze energie. Grijze energie is wat dat betreft een stuk schadelijker voor het milieu en past eigenlijk niet meer bij deze tijd. Daarom is het goed om te weten dat je ook voor grootzakelijke energiecontracten voor bouwbedrijven voor groene stroom kunt gaan. Zo zorg je ervoor dat je voldoet aan de milieueisen en draag je een steentje bij aan een betere wereld.

Energie en geld besparen is mogelijk binnen de bouwbranche

De meeste bouwbedrijven, met name de grote bedrijven, zullen een grootzakelijk energiecontract af moeten nemen. Daarnaast zijn er ook kleinere bouwbedrijven in ons land te vinden. Kleinere bedrijven hebben een mkb of zzp energiecontract nodig. Kijk goed naar de capaciteit van je organisatie en welk energiecontract daarbij past. Ongeacht welk energiecontract je uiteindelijk nodig hebt, is het goed om te weten dat je voor alle contracten de mogelijkheid hebt om energie én geld te besparen. Dat doe je namelijk door te beginnen met energie vergelijken met behulp van een zakelijke energievergelijker. Het enige wat je moet weten voordat je zo'n vergelijker gebruikt, is de gegevens omtrent je jaarlijkse energieverbruik en de keuze voor groene of grijze stroom. Ook is het handig om vooraf te weten of je voor een contract met een variabel of een vast tarief wilt gaan. Nieuwsgierig? Vergelijk hier alle MKB energiecontracten of ga op zoek naar een zakelijke energievergelijker voor grootzakelijke energiecontracten om zo de beste deal te scoren.