Verwarming & Sanitair

Zelf je sanitair plaatsen. Deze 7 tips zorgen voor een flinke besparing

Zelf je sanitair plaatsen. Deze 7 tips zorgen voor een flinke besparing
Je hoeft geen vakman te zijn wanneer je zelf je sanitair wil plaatsen. Verstandige keuzes en een goeie begeleiding zijn echter wel van belang. Wil jij zelf je sanitair plaatsen? Dan helpen deze 7 tips jou aan een flinke besparing.

1. Kies een regenwaterrecuperatie systeem met omschakeling

Doordacht omspringen met water kan je een flinke duit besparen. Een gemiddeld gezin verbruikt in Vlaanderen immers al snel een 200 m3 per jaar. Voor minstens de helft van dit volume heb je geen leidingwater nodig. Regenwater bevat relatief weinig kalk vergeleken met drinkwater. Wanneer je zelf je sanitair wil plaatsen zal een regenwater systeem dus heel wat voordelen opleveren voor je wasmachine en je wasgoed. Je hebt met gebruik van regenwater ook minder wasproduct nodig. En bij droogte zal je met regenwater systeem ook voldoende regenwater hebben gespaard voor je tuin. Gepaard hiermee vermijdt je dan ook wateroverlast bij zware regenval.

Met de keuze van het type regenwater systeem kan je, wanneer je zelf je sanitair wil plaatsen, nog extra besparen. Overweeg daarom zeker een regenwater systeem met omschakeling. Dit systeem schakelt automatisch over op leidingwater bij een tekort aan regenwater. In tegenstelling tot een regenwater systeem met bijvulling, dat altijd regenwater zal aanvullen met leidingwater tot aan een minimum niveau. Met een omschakelingsysteem verspil je geen onnodig leidingwater.

Wat kost een regenwatersysteem?

2. Gebruik een kost efficiënt warmwater systeem

Met een warmtepompboiler of een zonneboiler wordt warmte onttrokken respectievelijk aan de buitenlucht of aan zonne-energie. Je maakt hierbij dus slechts gebruik van een elektrisch steunmechanisme wanneer aan de vraag niet wordt voldaan. Met zowel een warmtepomp boiler als een zonneboiler bespaar je dus behoorlijk op je energiekosten. Tot 75% vergeleken met een elektrische boiler. Voor een gemiddeld gezin kan dit al makkelijk om een bedrag van 750 EUR op jaarbasis gaan. Bereken hier hoeveel jij kan besparen. Bijkomend kan je in Vlaanderen bovendien rekenen op mooie premies. Ook omdat dit erg duurzame systemen zijn die tot 50% minder CO2 uitgestoten. Wil je zelf je sanitair plaatsen, overweeg dan zeker een van beide warmwater systemen. De installatie van een zonneboiler zal iets complexer zijn omdat een deel ervan zich op het dak bevindt. Met de slimme zelfbouw van Easykit kan je deze systemen eenvoudig zelf plaatsen. Een Easykit vakman komt steeds langs voor de aansluiting en eindcontrole.

Wat kost een zonneboiler of warmtepompboiler?

Zelf je sanitair plaatsen. Easykit

3. Overweeg je warmwater systeem voor badkamer en keuken te scheiden

In de keuken heb je eigenlijk nauwelijks warm water nodig. Een vaatwasmachine bv. maakt zelf warm water aan. Net als een koffietoestel. Is de afstand van de leiding van je warmwatertoestel of collector tot het gebruikspunt in de keuken vrij lang, dan zal er telkens heel wat koud water uit je kraan lopen alvorens je warm water verkrijgt. Dit zijn nodeloze verspillingen die je vermijdt door in je keuken een kleine, aparte boiler te plaatsen.

4. Maak gebruik van een centrale collector

Ga je zelf je sanitair plaatsen, maak het jezelf dan gemakkelijk en kies voor een centrale collector. Hiermee hoef je immers geen ondergrondse koppelingen te maken van tappunt naar tappunt. Vanuit je verwarmingsketel gaat er één hoofdleiding naar de centrale collector. En van daar telkens een aparte leiding naar elk tappunt. Met een centrale collector vermijdt je lange leidingen met stilstaand water.

Wat kost een nieuwe installatie?

Zelf je sanitair plaatsen. Easykit

5. Plaats je leidingen volgens de regels van de kunst

Het vervangen van bestaande en oude leidingen, is wanneer je zelf je sanitair gaat plaatsen, een must. Deze leidingen zijn meestal van koper en ijzer met heel wat vastgehecht vuil en kalkvorming. Gebruik voor je nieuwe leidingen bij voorkeur Alupex leidingen waarin zich niets kan vasthechten. Zorg er ook voor dat je geen knik maakt in de leiding. Gebruik hiervoor best voorgevormde bochten. Hou de leidingen kort zodat je geen grote hoeveelheid water laat weglopen voor je warm water verkrijgt. En gebruik diameter afmetingen die zijn afgestemd op het gebruik. Voor een groot debiet (bv. een douche) zijn dit 20 mm buizen en voor gewone aftakkingen (bv. een wasbak) 16 mm. Zet je tappunten tenslotte op de aangewezen hoogten voor de verschillende sanitaire toestellen. Doe desgewenst beroep op een goede begeleiding.

6. Geef kalk geen kans, zorg voor een goede waterverzachter

Kalk tast je huishoudtoestellen aan zoals je wasmachine, je vaatwasmachine, je boiler, … wat je aan herstellingen of vroegtijdig uitvallen op termijn behoorlijk wat geld kan kosten. Ook je kranen en tegels ontsnappen niet aan kalkschade. Leidingwater bevat in Vlaanderen behoorlijk wat kalk. Zorg dus zeker voor een goede waterverzachter wanneer je zelf je sanitair wil plaatsen. Je toestellen zullen een hoger rendement halen, een langere levensduur en je hebt heel wat minder wasproducten en detergenten nodig. Een waterverzachter bespaart je jaarlijks enkele honderden Euro.

Kostprijs van een waterverzachter?

7. Hou het hele financiële plaatje in de gaten

De investeringskost is slechts één aspect. Wanneer je zelf je sanitair wil plaatsen, is het van belang goed in kaart te brengen op welke premies je recht hebt. Zowel de agentschappen van de Vlaamse Overheid als gemeenten geven premies voor verstandige en duurzame keuzen in het zelf plaatsen van je sanitair. Naast de besparingen die je bereikt met een slimme installatie en de juiste keuzes inzake toestellen en systemen, geven deze premies je een volledig beeld van de werkelijke kost van je sanitaire installatie.

Met de slimme zelfbouw van Easykit kan je al deze technieken zelf plaatsen. Je doet dit niet alleen maar met de hulp van een Easykit zelfbouwcoach en Easykit vakman. Wil je weten hoeveel jij kan besparen, kom dan zekers eens langs in een Easykit toonzaal in jouw buurt.