Verbouwen

Zes ingrepen maken je woning toekomstbestendig

Zes ingrepen maken je woning toekomstbestendig
Naar aanleiding van Batibouw vestigt Embuild Vlaanderen de aandacht op de voornaamste ingrepen om energielabel A te bereiken. Met zes ingrepen maak je jouw woning klaar voor de toekomst. Niet alleen daalt je energieverbruik, ook neemt de waarde van je woning enkel nog toe. Daarom raadt de bouwfederatie kandidaat-kopers aan van meet af aan ambitieus genoeg te renoveren met label A als einddoel voor ogen.

"Zeker als nieuwe eigenaar van een energieverslindende woning houd je best rekening met de kosten van een ingrijpende energierenovatie", zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.


Zes ingrepen maken je woning toekomstbestendig

Concreet voorbeeld van renovatie tot label A+

In ons voorbeeld gaat het om een halfopen bebouwing uit 1965 met 136 m² aan bewoonbare oppervlakte en een energiescore van 580 kilowattuur per vierkante meter (label F). Opeenvolgend worden dakisolatie, nieuw buitenschrijnwerk, gevelisolatie, warmtepomp, ventilatie en pv-panelen voorzien. Er dient minimaal 75.000 euro te worden geïnvesteerd. Dankzij een lagere energiefactuur verdien je dat na 15 jaar terug. Daarnaast kan je ook rekenen op heel wat premies die variëren naargelang je inkomen.

  • Isoleer je dak om van label F naar label D (360 kWh/m2 per jaar) te gaan. Dat kost minimaal 4.000 euro en kan jaarlijks leiden tot een energiebesparing van 1.885 euro. Deze ingreep verdien je al na een goeie twee jaar terug.
  • Vervang het buitenschrijnwerk om van label D naar label C (280 kWh/m2 per jaar) te gaan,. Dat kost zo’n 24.500 euro. Hoewel je jaarlijks zo’n 685 euro aan energiekosten kan besparen, gaat het met 35 jaar om de langste terugverdientijd van alle ingrepen.
  • Isoleer de gevels om label B te bereiken (155 kWh/m2 per jaar). Het gaat minimaal om 27.000 euro. Dat levert een jaarlijkse besparing van 1071 euro en een terugverdientijd van 25 jaar.
  • Vervang je gasketel door een warmtepomp om label A (100 kWh/m2 per jaar) te bekomen, Het gaat minimaal om 10.000 euro. Je doet er goed aan meteen ook pv-panelen te voorzien, omdat anders je energiefactuur zal stijgen.
  • Met de installatie van een ventilatiesysteem bereik je een verbeterde energiescore van 62 kWh/m2 per jaar. Het gaat om 5.000 euro. Zo krijg je een optimaal binnenklimaat en vermijd je bijv. vochtproblemen.
  • Zero energieverbruik op jaarbasis staat gelijk aan label A+. Dat is mogelijk door pv-panelen te installeren. Kostprijs is 4.500 euro. De jaarlijkse energiebesparing komt op 2066 euro. Op een goeie twee jaar betaalt deze ingreep zich terug.

"De installatie van een warmtepomp wordt vandaag gehinderd door de hogere elektriciteitsprijzen. Aangezien de gasprijzen opnieuw op een laag niveau zitten, worden verbouwers te weinig gestimuleerd om in te zetten op fossielvrije verwarming en koeling. Om die energietransitie mogelijk te maken is een taxshift op de energieprijzen nodig, die een ware warmtepompwave in de hand kan werken", aldus Marc Dillen.


Energie-efficiëntie maakt waardevast

De waarde van je woning wordt steeds meer bepaald door de energieprestatie. In 2022 berekende de Nationale Bank nog dat de waarde van een huis met EPC label A 18% hoger lag dan een huis met EPC label D, 22% hoger was dan een huis met label E en 24% hoger dan een huis met label F. Onderstaande tabel geeft de verschillen aan tussen de verschillende energielabels, volgens de Nationale Bank, voor de prijsinschatting van een mediane woning. Wie renoveert en voldoet aan de renovatieverplichting bespaart niet alleen op zijn energiefactuur, maar krikt ook de waarde van de woning op.

Zes ingrepen maken je woning toekomstbestendig

"Uit de recente ERA-barometer blijkt bovendien dat het prijsverschil tussen een energieverslindende en -zuinige woning enkel is toegenomen. Dat geeft aan dat de woningmarkt zich stilaan afstemt op de renovatieverplichting en dat je dankzij een energierenovatie de waarde van je woning aanzienlijk opkrikt", zegt Marc Dillen.


Asbestvrije energierenovatie

Sinds eind 2022 gaat de verkoop van een woning gepaard met een asbestattest dat een asbestdeskundige aflevert. Dat attest helpt je asbest te verwijderen vooraleer je begint te renoveren. Want maar liefst 65% van de verkochte woningen bevat, volgens een analyse van de OVAM, asbest en het komt voor in meer dan 3.500 verschillende toepassingen. Reden te meer om een professional in te schakelen voor het veilig en grondig verwijderen ervan, want door de toenemende verwering nemen de gezondheidsrisico’s toe. Ook voor asbestverwijdering heb je recht op een premie in combinatie met andere renovatiewerken of het plaatsen van pv-panelen.

"Bij de aankoop van je woning krijg je een asbestattest. Dat biedt een gedetailleerde inventaris van de aanwezige asbestrisico’s. Wat het zal kosten om asbest te verwijderen vind je niet terug. Daarvoor schakel je een professional in. Combineer je asbestattest ook met het EPC-attest en de nodige energetische ingrepen. Zo vermijd je dubbelwerk en meerkosten in de toekomst. Zonnepanelen leg je bijv. niet op een asbestdak. Dat dient eerst te worden vervangen", aldus Marc Dillen.