Tuinaanleg en onderhoud

Zet je tuin op orde voor de winterslaap

Zet je tuin op orde voor de winterslaap
In november kan het al behoorlijk koud zijn en is er vaak ook al wat grondvorst. Deze maand maak je maar beter je tuin klaar voor de winter die eraan komt, als je niet wil dat je planten of bloemen kapot vriezen. Wij geven je enkele tips om je tuin klaar te maken voor zijn winterslaap.

Wees de vrieskou voor

Wil je in het voorjaar genieten van een tuin vol bloemenpracht, dan plant je best nu al je bloembollen. Zolang het niet vriest, kan je die nog in de grond stoppen. De planten die al in je tuin staan, moet je beschermen tegen de vorst zodat ze niet kapot vriezen. Kleine planten die niet winterhard zijn, kan je beschermen met aarde, turf of bladeren. Bij grotere planten dek je de wortels af met stro. Trek werkschoenen die sportief zijn aan, want die zijn heel geschikt om een dagje in de tuin te werken en vermijden dat je natte voeten krijgt.

Planten die in een pot staan, kan je binnenhalen. Geen plaats? Dan kan je een winterhoes aanschaffen, die bijvoorbeeld je olijfboom beschermt tegen de koude. Deze hoezen laten nog steeds lucht en water door waardoor je plant niet verstikt, maar toch beschermd is. Water en vriestemperaturen, dat is meestal geen goede combinatie. Leg je tuinslang binnen nadat al het water eruit is en bescherm ook je buitenkranen, door ze in te wikkelen met doeken of vodden en wat tape. Zo vermijd je dat leidingen en je kraantje barsten.

Vergeet niet te snoeien

Het najaar is voor veel planten of struiken de ideale periode om te snoeien. Vooral hagen of heesters knip je best wat bij om ze beter te beschermen tegen de winter. Hetzelfde geldt voor planten die ziek zijn of aangetast door schimmels. Ben je toch wat te laat om je planten of bomen te snoeien? Geen nood, want ook in de winter kan je nog snoeien zonder schade aan te richten. Je kiest dan wel best een vorstvrije periode. In welke periode je ook snoeit, zorg ervoor dat je dat steeds met geschikt materiaal doet en gebruik de juiste scharen.

Ruim bladeren op

Tijdens de herfst vallen heel wat bladeren van de bomen en die belanden op je gazon. Blaadjes op je gras zijn echter niet goed, omdat die enerzijds je gras verstikken en anderzijds de kans op een viltlaag vergroten, omdat er geen licht meer kan doorschijnen. Als er veel bladeren op je gazon liggen, zullen die na een tijdje rotten, wat dan weer voor kale plekken in je gazon zorgt. Met de blaadjes die je opruimt kan je andere planten beschermen tegen de vrieskou, of je kan ze verzamelen en er een composthoop van maken. Verwijder de bladeren met een hark, een grasmaaier met opvangbak of met een bladblazer, maar trek wel even je Dassy werkbroek aan om in de tuin te werken. Dat is veel comfortabeler dan een jeansbroek en bovendien kan zo’n werkbroek tegen een stootje.