Buitenschrijnwerk

Zijn gebouwen in Europa klaar voor meer hittegolven?

Zijn gebouwen in Europa klaar voor meer hittegolven?
Venetian Blinds © ROMA KG/Eckhart Matthaeus
De afgelopen jaren heeft de snelle opwarming van de aarde meer hittegolven en extreme temperaturen veroorzaakt - "Alleen al in Europa zullen hittegolven zeker vijf keer zo snel optreden", zegt Damian Carrington, redacteur bij The Guardian afgelopen zomer[1]. Hittegolftemperaturen zijn ongeveer 4° C warmer dan een eeuw geleden, zeggen wetenschappers[2] en recent nog in de afgelopen maand van maart lagen de gemiddelde temperaturen bijna twee graden Celsius boven het gemiddelde voor 1981-2010, volgens de EU-Copernicus Climate Change Service. Zijn gebouwen in Europa klaar om haar inwoners te beschermen tegen deze extreme hitte? Zo ja, zal dit op een kosten- en nog belangrijker energie-efficiënte manier gebeuren?

De zomers worden alsmaar heter, beginnen vroeger en duren mogelijk langer. Het is bekend dat deze hoge temperaturen ouderen en mensen met reeds bestaande aandoeningen[3] op een harde manier treffen, maar ook jongere generaties zoeken naar meer comfort en een gezonde levensstijl binnenshuis. Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven streven naar energiezuinige oplossingen om het binnenklimaat te beheersen en overheden beginnen de negatieve impact van oververhitting in gebouwen te erkennen. Voortaan zullen duidelijke richtlijnen essentieel zijn om gebouwen op een kosten- en energiezuinige manier af te koelen[4]. Volgens ES-SO, de European Solar Shading Organization, is het antwoord duidelijk: “Zonwering moet een belangrijk onderdeel van elk gebouw in Europa worden om te voorkomen dat het in de toekomst oververhit raakt. Zonwering is de meest kosteneffectieve oplossing op de markt en heeft een directe impact op gezondheid, comfort en energiebesparing. ” [5]

Eenvoudig maar effectief

Zonwering is de term die wordt gebruikt om externe en interne systemen te identificeren die oververhitting voorkomen door de hoeveelheid warmte en licht van de zon die binnenkomt via vensters en glazen gevels te regelen. Het mechanisme van zonwering is zo oud als de oude Egyptische, islamitische en Perzische culturen. In de loop der jaren zijn er vele innovatieve zonweringsoplossingen (zoals jaloezieën, luifels, schermen, ...) ontwikkeld en hebben de vernieuwers een mature zonweringsindustrie tot stand gebracht die vandaag wereldwijd honderdduizenden mensen tewerkstelt. Alleen al in Europa werken ongeveer 400.000 mensen in de zonweringsindustrie. Deze gespecialiseerde industrie binnen de bouwsector bestaat uit vele Europese innovatieve spelers op het gebied van hoogtechnologische weefsels, gemotoriseerde sturingen en domotica voor fabrikanten van de zonweringssystemen, om er maar een paar te noemen.

Bereken de impact van warmte

Om de directe impact op warmte- en lichttransmissies te berekenen, hebben de belangrijkste spelers in de zonweringsindustrie samen met ES-SO een gedetailleerd database- en rekenmodel tot stand gebracht, genaamd ES-SDA. De Europese database[6] bestaat uit prestatiegegevens van zonwering gevalideerd met peer-review evaluatie volgens CEN / ISO-normen. De tool helpt de zonweringsexperten om de bouwsector accuraat te adviseren bij een gepaste keuze van een geautomatiseerde zonwering oplossing en berekent de impact op het binnenklimaat van een nieuw of te renoveren gebouw. De tool kan gevallen zoals deze flat in een oud omgebouwd kantoorgebouw in Noord-Londen vermijden, waar de voelbare temperatuur tijdens een warme septembermaand een verschroeiende 47,5° C zou bereiken zonder de toepassing van zonwering. Door gebruik te maken van buitenzonwering (jaloezieën of screens) werd de binnentemperatuur gevoelig verbeterd tot een meer acceptabele 28°C[7].

Vertical roller blinds corner - Renson

Voorkomen is beter dan genezen

Geautomatiseerde zonweringssystemen voorkomen dat kamers opwarmen; en vermijden het aanwenden van kunstmatige koeling, waardoor het energieverbruik drastisch wordt verlaagd en het binnencomfort verbetert onder alle weersomstandigheden. De hoeveelheid energie die wereldwijd wordt gebruikt om gebouwen te koelen, is sinds 2000 verdubbeld; en zonder efficiëntieverbeteringen kan dit nogmaals verdrievoudigen tegen 2050[8]. Tegen welke prijs? Hogere energierekeningen? Erger nog, het niet behalen van de klimaatdoelstellingen?

Bij regelmatige hittegolven en extreme temperaturen is zonwering een essentieel element om op een energiezuinige te voorkomen dat gebouwen oververhit raken. ES-SO wil de positieve impact van slimme zonweringsoplossingen op het beheersen van het binnenklimaat promoten en daarmee de ambitieuze doelstellingen van de EU op het gebied van energie-efficiëntie ondersteunen. Volgens een studie[9] van ES-SO in 2015 kan zonwering 22% energiebesparing opleveren en de CO2-uitstoot met 137 Mt in gebouwen per jaar in Europa verminderen.

Referentie case: koel houden met zonwering, bijvoorbeeld jaloezieën

Dit nieuwe woongebouw in Zuid-Duitsland is voorzien van buitenjaloezieën. Met buitenjaloezieën kunt u zelfs bij zeer warm weer het hoofd koel houden en zelf bepalen hoeveel zonlicht u in uw kamers wilt laten. Met deze extern gemonteerde en automatisch aangestuurde zonweringsystemen kan het daglicht soepel worden gericht. De bijna goed sluitende lamellen kunnen zo oververhitting voorkomen. Dit bespaart veel geld voor een airconditioningsysteem zonder aan daglicht te verliezen. U kunt deskundig advies krijgen over uw individuele, energiezuinige zonwering bij uw zonweringsexpert.


[1]Damian Carrington Environment editor for the Guardian
[2]Human contribution to the record-breaking June 2019 heat wave in France Geert Jan van Oldenborgh, Sjoukje Philip, …
[3]Forecast „90,000 annual deaths as a result of heatwaves“, European Commission’s Joint Research Centre PESETA IV, in press
[4]Estimate energy savings and the wider benefits art 2 a(1)g Energy Performance Buildings Directive: „use of shading devices that protect buildings against overheating during heat waves that have a direct impact on the energy consumption by reducing the need of active cooling“, European Commission Recommendation EU2019/786 of 8 may 2019 on building renovation.
[5] www.es-so.com
[6] www.es-so-database.com
[7]https://www.shadeit.org.uk/wp-content/uploads/2018/03/Overheating-in-September.pdf
[8] IEA The future of cooling, 2018
[9] ES-SO study 2015