Vastgoed

Zijn huizen en appartementen in België (echt) onbetaalbaar aan het worden?

Zijn huizen en appartementen in België (echt) onbetaalbaar aan het worden?
In 2017 klommen de vastgoedprijzen in België sterker dan in 2016, al was de groei minder spectaculair dan in andere landen van de eurozone. Zijn huizen en appartementen (echt) onbetaalbaar aan het worden? Tussen 2005 en 2011 stegen de huizenprijzen duidelijk sneller dan het gemiddelde inkomen. Meer sinds 2012 is de betaalbaarheid van het residentieel vastgoed in ons land verbeterd dankzij een sterkere groei van het inkomen.

In dit nummer van “Vastgoed Visie” vergeleek Belfius Research de groei van de gemiddelde verkoopprijzen van woonhuizen in België met de evolutie van het gemiddeld inkomen tussen 2005 en 2015. Hoe hoger de verhouding huizenprijs/inkomen, hoe minder betaalbaar het vastgoed is in functie van het inkomen. Belfius berekende en analyseerde de evolutie van deze ratio zowel op nationaal vlak als voor een aantal centrumsteden.

Uit deze analyse blijkt duidelijk dat de verhouding huizenprijs/inkomen op nationaal vlak flink is gestegen tussen 2005 en 2011. Dit betekent dat de stijging van het inkomen de klim van de huizenprijzen in die periode niet kon bijhouden. Door de financiële crisis van 2007-2008 en de daaropvolgende economische recessie was de inkomensgroei zwak terwijl de huizenprijzen bleven stijgen. Sinds 2012 is de betaalbaarheid verbeterd door een sterkere groei van het inkomen.

Verhouding huizenprijs / inkomen – nationaal


Verhouding huizenprijs / inkomen – nationaal

Belangrijke verschillen tussen bepaalde steden

Naast de globale evolutie op nationaal vlak analyseerde Belfius Research ook de verhouding huizenprijs/inkomen in 11 centrumsteden: Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Kortrijk, Leuven, Luik, Mons, Oostende en Verviers. Hieruit blijkt dat er substantiële verschillen zijn tussen de steden.

Door de hoge vastgoedprijzen in Brussel is de huizenprijs/inkomen er veruit het hoogst (9,4 in 2015, tegenover 3,97 op nationaal vlak). De tweede hoogste plaats wordt bekleed door Antwerpen met een verhouding van 5,6.

Doorgaans is de verhouding huizenprijs/inkomen hoger in de Vlaamse dan in de Waalse centrumsteden wat te maken heeft met de lagere vastgoedprijzen in het zuiden van het land.

Verhouding huizenprijs / inkomen (2015)– centrumsteden


Verhouding huizenprijs / inkomen (2015)– centrumsteden

Het economisch herstel vormt een vruchtbare voedingsbodem voor de vastgoedmarkt in 2018

Het economisch vertrouwen in België en de eurozone zit duidelijk in de lift , de werkloosheid daalt en de economische vooruitzichten blijven positief. Dit zijn gunstige omstandigheden voor de bouw en de vastgoedmarkt. Een forse stijging van de hypothecaire rente zou roet in het eten kunnen gooien maar Belfius Research voorziet slechts een ‘gezapige’ klim van de lange termijnrentes in 2018.

De inflatie in de eurozone is onder controle waardoor de ECB geen haast heeft om de rentetarieven op te trekken. Voor 2018 houdt Belfius rekening met een klim van de residentiële vastgoedprijzen in België met ongeveer 1,5% op jaarbasis.