Zonwering

Zijn rolluiken een alles in één oplossing?

Zijn rolluiken een alles in één oplossing?
Het is misschien niet de mooiste oplossing, maar wel een degelijke oplossing. En als je alle voor- en nadelen afweegt eigenlijk een hele goede keuze. Rolluiken. Ze zijn uitermate geschikt als inbraakpreventie en geven extra isolatie bij winterse omstandigheden omdat je geen last hebt van koudebruggen. Daarnaast houden ze de zon buiten tijdens de warmste dagen en geven ze je volop privacy. Er zijn verschillende soorten. Met ieder hun eigen, specifieke voor- en nadelen. Maar wat zijn nu precies de soorten rolluiken en wat zijn dan precies die specifieke voor- en nadelen en hoe bovenal hoe maak je de juiste keuze?

Inbouw

Rolluiken bestaan in drie varianten. Inbouwrolluiken, voorzetrolluiken of opbouwrolluiken. Bij inbouwrolluiken wordt er ruimte gemaakt in de gevel boven het raamkozijn om de rolluikkast te plaatsen. Op die manier is het luik verborgen wanneer je deze niet gebruikt. Deze zijn dus alleen zichtbaar wanneer je ze sluit. Bij nieuwbouwwoningen is het makkelijker om deze te plaatsen dan bij al bestaande woningen. Bouw je een nieuw huis? Denk dan ook aan horren voor in je ramen en extra zonwering zoals de Luvifem zonwering. Inbouwrolluiken zijn beschikbaar in kunststof, aluminium of hout. Wil je de allerbeste isolerende werking dan zijn houten inbouwrolluiken een goede keuze. Maar aluminium isoleert ook en is een erg sterk materiaal. Kunststof rolluiken zijn de goedkoopste. De rolluiken zijn handmatig en elektrisch te bedienen. En daarbij kun je ook gebruik maken van een tijdschakelaar.

Voorzet

Deze worden rechtstreeks op je gevel of de dagopening gemonteerd. Je ramen hoeven niet aangepast en er is geen breekwerk nodig. Voorzetrolluiken zijn zichtbaar op de buitengevel en zijn verkrijgbaar in de collectie rolluiken Eindhoven. Maar daarentegen zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar. Je kan dus de uitstraling van het luik passend maken bij de rest van je woning. Het voorzetrolluik is ideaal voor renovaties. Ze zijn ook geschikt bij nieuwbouwprojecten, maar daar zijn ze eigenlijk minder populair. Voorzet rolluiken zijn beschikbaar in PVC en aluminium. PVC is vooral budgetvriendelijk, duurzaam en ideaal met kleine rolluiken. Aluminium is sterk en isolerend en past bij elke woonstijl. Ook bij deze rolluiken is de bediening zowel handmatig als elektrisch nodig. Wil je liever een handmatige bediening? Kies dan niet voor aluminium. Deze zijn nogal zwaar.

Opbouw

Het raam en de rolluikkast zijn bij een opbouwrolluik één geheel. Het rolluik wordt boven op het raamkozijn gemonteerd. Opbouw rolluiken zijn niet zichtbaar op de buitengevel, maar wel aan de binnenkant van je ramen. Dit kan een nadeel zijn, maar er zijn opties om de kast weg te werken. Bijvoorbeeld met een uitsnijding bovenaan het raam. Dit type rolluik wordt altijd samen met het raam geplaatst. Populaire materialen zijn PVC, hout en aluminium. Qua prijs is PVC de beste optie. Maar als je voor een authentieke uitstraling kiest, kun je kiezen voor hout. Opbouwrolluiken zijn er in 3 bedieningsopties. Namelijk handmatig, elektrisch en automatisch. Weet je dan nog niet zeker wat je wilt, kies dan handmatig. Vanuit die mogelijkheid is het upgraden naar elektrisch of automatisch gewoon mogelijk.

Welke kies ik?

Elk rolluik type heeft een prijs. Daarom is het belangrijk dat je weet welk budget je kunt besteden. Heb je al een huis en wil je rolluiken plaatsen? Dan kun je het beste kiezen voor voorzet of opbouw. Bij nieuwbouwprojecten zijn inbouwrolluiken de beste keuze. Bij renovaties is een voorzetrolluik beter. Dit omdat het geen breekwerk vereist. En laat je nieuwe ramen plaatsen omdat je bijvoorbeeld dubbel glas zet, dan zijn opbouwrolluiken weer het meest efficiënt. Rolluiken zijn een goede zet om zowel aan energiebesparing, zonwering en inbraakpreventie een drie in een oplossing te geven.