Energie

Zijn zonnepanelen nog een goede investering in 2022?

Zijn zonnepanelen nog een goede investering in 2022?
Met de steeds wijzigende omstandigheden is het geen evidente beslissing. Is het nog de moeite om zonnepanelen te installeren? In deze onzekere tijden van verdwijnende subsidies, digitale elektriciteitsmeters, steeds duurder wordende energieprijzen en het langzaam afschaffen van de auto’s met verbrandingsmotoren, moet je dan net wel of net niet kiezen voor zonnepanelen?

Subsidies

In de beginjaren van de zonnepanelen werd er schijnbaar kwistig gestrooid met subsidies in de vorm van groene stroom certificaten. Dat was nodig om de eerste beleggers aan te trekken. De prijzen van de zonnepanelen lagen immers heel hoog en de rendementen waren nog niet zoals ze nu zijn. Zonder subsidies zouden deze installaties simpelweg verlieslatend zijn. De groene stroom certificaten werden met de jaren kleiner om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Later zijn er nog belastingvoordelen geweest, maar die zijn ondertussen ook allemaal uitgedoofd. Onze Nederlandse lezers kunnen op Solarwatt.nl een gratis dakscan doen om te kijken of hun dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Daarmee kan je berekenen hoeveel je kan besparen met zonnepanelen.

Digitale tellers

Ook in de elektriciteitsmeters is er een evolutie aan de gang. Met de mechanische elektriciteitsmeters heeft men het voordeel dat de teller terugdraait op het moment dat de zonnepanelen stroom terug leveren naar het net. Als de zonnepanelen dus evenveel opleveren als het verbruik van de woning, zou je in theorie niets moeten betalen. Om toch bij te dragen aan het distributienet betaal je een vast bedrag dat berekend wordt op basis van de capaciteit van de omvormer(s), nl. het prosumententarief. Met de opkomst van de digitale tellers is dit echter verleden tijd. Omdat er precies kan opgemeten worden hoeveel stroom naar het net geleverd wordt en hoeveel er van het net afgehaald wordt, kan het gebruik van het distributienet correct verrekend worden. Daarmee vervalt het prosumententarief. Dan wordt het wel belangrijk om de opgewekte energie onmiddellijk te verbruiken of op te slaan in een thuisbatterij.

Prijs installaties en energieprijzen

Rekening houdend met het gebrek aan subsidies en de opkomst van de digitale tellers, lijkt het besluit dat het niet meer interessant is om nog zonnepanelen te installeren. Maar niets is minder waar. De installatie van zonnepanelen wordt goedkoper en ondertussen stijgt de prijs van elektriciteit. Bovendien zijn de groene leningen van de Vlaamse overheid gratis voor bepaalde doelgroepen. Dat alles in acht genomen, is het vandaag nog steeds interessant om over te gaan tot installatie van zonnepanelen.