Op de werf van de nieuwe studentenresidentie ‘De Minckeler’ aan de J.P. Minckelerstraat in Leuven zal binnenkort opnieuw een zijtak van de Dijle stromen. Dat is zonder meer historisch te noemen. De Vunt - ook wel de Leibeek genoemd - werd rond de Eerste Wereldoorlog grotendeels overwelfd. Toen was het de gewoonte om waterlopen te overdekken omwille van hygiënische redenen: het waren namelijk open riolen en de huishoudens stroomden er rechtstreeks in. Sinds de aanleg van betere rioleringen, wordt opnieuw volop gekeken om de oude waterlopen open te leggen. Zo dus ook bij de Vunt.
En dat zal volgens projectontwikkelaar LGV uit Herent op z’n minst een huzarenstukje worden. De authentieke historische zijmuren van de Vunt blijven behouden. Daarom gebruikt de projectontwikkelaar zogenaamde ‘micropalen’ die de nieuwe residentie de nodige steun zullen bieden. Deze smalle funderingspalen zullen via nauw uitgevoerde boringen door de bestaande wand komen. Waar nodig zal LGV ook in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij de wand verder renoveren of versterken.
“Na goed 100 jaar verborgen te zitten, zal de Vunt binnenkort dus voor het eerst opnieuw zichtbaar worden. Dat wij dit als projectontwikkelaar mee kunnen realiseren, maakt ons terecht fier. We geloven dat water rust creëert en het brengt bovendien de natuur opnieuw in de stad.” Peter Lamens, projectontwikkelaar LGV
De openlegging van de Vunt kadert mede in de ambitie van de Vlaamse Milieumaatschappij en de Stad Leuven om de waterlopen opnieuw prominenter zichtbaar te maken in de publieke ruimte. Op termijn wordt de zijtak misschien zelfs volledig opengelegd, klinkt het.
Grote gemeenschappelijke ruimtes
Vast staat dat de open waterloop ongetwijfeld een mooi extraatje wordt voor de dertig nieuwe studenten die in de gloednieuwe studentenresidentie ‘De Minckeler’ zullen verblijven. De bouwwerken aan die nieuwe studentenkoten zijn net voor het bouwverlof dit jaar gestart. De afbraak van de oude panden - enkele appartementen en het oude café Palais de Buc’s - is reeds achter de rug. Nu wordt overgegaan tot de aanleg van de fundering.LGV benadrukt dat elke student voldoende ruimte zal hebben in 'De Minckeler'. Zo heeft elke studentenkamer zijn eigen badkamer en is er ook veel aandacht uitgegaan naar grote gemeenschappelijke ruimtes. Dat is ongetwijfeld een extra pluspunt. Er zal ook een tuin (inclusief terras) aangelegd worden die alle studenten vrij mogen gebruiken. Daarnaast komt er ook binnen een grote gemeenschappelijke ruimte met een grote keuken. Alles samen zal daardoor meer dan 200m² aan gemeenschappelijke ruimte zijn. Studenten zullen dus steeds volgens een veilige afstand kunnen samenwonen in ‘De Minckeler’.
Bij de lancering van het volgende academiejaar - in september 2021- zullen de eerste studenten hun intrek kunnen nemen. LGV werkt voor deze studentenresidentie samen met aannemer Vandebos uit Alken en architect Jaspers-Eyers uit Leuven.