Wat als een levensverhaal en een eigen visie op de toekomst in de vorm van een huis konden gegoten worden? Dat is precies wat de familie Wevers, 2 zussen en een broer, deden in het mooie Genk. De bewoners wilden een huis dat samen met hen oud kon worden door aan elke huidige en toekomstige behoefte te voldoen. Het materiaal zink bleek hiervoor de uitgelezen bondgenoot. In de eerste plaats omdat zink bijna geen onderhoud nodig heeft en door de natuurlijke evolutie van het patina mooi oud wordt met de tijd. In de tweede plaats omdat zink zich perfect leent tot een uitermate fijne dak- en gevelafwerking. En in de derde plaats - van doorslaggevend belang trouwens - kwam VMZ Staande naad tegemoet aan de wens om de volumes van dit huis, waar alle elementaire ruimtes zich op de begane grond bevinden, extra te accentueren. Zo realiseerden Architectenbureau PCP, de aannemer en zinkspecialist Karel Van Vlierbergen een eigenzinnig doch uitermate harmonieus geheel.
Levenslang wonen
De zussen en broer Wevers hadden een droom. Ze wilden niet alleen een huis waar ze samen oud konden worden, maar ook een huis dat samen met hen zou kunnen meegroeien, door perfect afgestemd te zijn op hun wensen en noden nu en in de toekomst. Architect en stadgenoot Jochen Kerkhofs van architectenbureau PCP werd hiervoor aangeschreven en nam dit project onder zijn vleugels.
Al snel werd besloten om zowel de primaire (woonkamer, keuken en slaapkamers) als de secundaire woonfuncties (toilet, bureau …) op het gelijkvloers te voorzien, en dit om eventuele toekomstige hulpbehoevendheid te kunnen opvangen. Vandaar dat het huis niet in de hoogte is gebouwd maar voornamelijk uit 3 grote horizontale volumes bestaat: een daggedeelte (keuken, leefruimte, bergingen…), een nachtgedeelte (slaapkamers, badkamers, wasruimte…) en een inkom met erbovenop een extra aparte woonkamer of ontspanningsruimte. Voor een optimaal rendement werden deze volumes ingeplant rond een ruime binnenkoer met vijver. Alle volumes werden volledig afgewerkt met grote ramen opdat de zon de hele dag vrij spel zou hebben.
Zink en thermowood beuk hand in hand
De broer en zusters Wevers besloten op latere leeftijd samen een duurzame woning te bouwen. Die eigenwijsheid schemert ook door in het concept, de vormgeving en de keuze van materialen.
Vermits het de uitdrukkelijke wens van de Wevers was om de volumes links en rechts, het nacht- en daggedeelte daadwerkelijk als grote, afzonderlijke delen te percipiëren kwam het gebruik van zink in beeld. Zink is immers een materiaal dat zowel op het dak als de gevel geplaatst kan worden en zo 2 grote, gelijke delen kon vormen. Als extra accent werd gekozen om het derde, verbindende gedeelte - namelijk de inkom annex logeerkamer - te bekleden met thermowoodbeuk. De typisch bruine kleur van beuk werkt verzachtend in combinatie met de zinken bekleding. Zo straalt de hele constructie rust en kalmte uit, wat een primordiale wens van de bewoners was.
Architect Jochen Kerkhofs zocht al lang naar een uitdaging om zink te integreren in een groot project. Het feit dat het natuurlijke bouwmateriaal bijna geen onderhoud nodig heeft en zich goed leent tot een zeer fijne afwerking bij zowel dak als gevel kon de Wevers overtuigen. Het gegeven dat zink prachtig verkleurt met de tijd– in contact met de buitenlucht bouwt zink een natuurlijke beschermende patina op – deed de rest: het zink wordt samen met de bewoners mooi oud.
VMZ Staande naad
Er zijn ontelbare mogelijkheden om een gevel of dak in zink te bekleden. Enerzijds kan men kiezen uit 6 verschillende tinten: Natuurlijk VMZINC (glanzend en evolueert naar half-mat grijs), geprepatineerd fluweelgrijs (QUARTZ-ZINC) & donkergrijs (ANTHRA-ZINC) en 3 PIGMENTO-kleuren, rood, groen en blauw. Anderzijds kan men ook kiezen uit verschillende systemen, naargelang de gevel modern, uitdagend of gedurfd, industrieel of traditioneel moet ogen. Bij dit project werd gekozen voor VMZ Staande naad.
Met VMZ Staande naad kunnen zowel gevel als dak (vlak of gebogen) bekleed worden om zo een strak esthetisch geheel te bekomen. Zowel horizontale als verticale plaatsing zijn mogelijk met VMZ Staande naad. Men kan dankzij verschillende baanbreedtes en de keuze uit alle 6 tinten een spel van lijnen en kleuren creëren. VMZ Staande naad kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie worden toegepast.
Architect Kerkhofs koos voor VMZ Staande naad omdat hij dezelfde look en feel wilde doortrekken van het dak naar de gevel. Door de VMZ Staande naad horizontaal te plaatsen werden de beoogde langgerekte volumes nog eens extra geaccentueerd. Alle knooppunten – ingebouwde goten, scherpe nok van het dak, afwerking rond ramen en deuren plus het samenkomen van hout en zink op bepaalde plaatsen – werden vakkundig uitgevoerd.
fotografie: P. Kozlowski
Aanbevolen voor jou
Meer over Architectuur
Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam