Een VPN op je computer, smartphone of tablet gebruiken
De eerste tip is een tip die je heel gemakkelijk kunt toepassen: een VPN gebruiken. Tegenwoordig is een VPN gebruiken zo simpel als het afsluiten van een account en het installeren van de software op je computer, tablet of smartphone. Hiermee beveilig je nog niet je hele netwerk, maar zorg je er wel voor dat je bij het gebruik van het apparaat de rest van het netwerk beschermt. Wanneer je een VPN gebruikt, maak je verbinding via een externe server, die meestal in het buitenland staat. Je verbinding wordt dan versleuteld. De server leent zijn IP-adres uit. Met een IP-adres kun je gevolgd en gelokaliseerd worden. Doordat je nu een buitenlands IP-adres gebruikt, is niet duidelijk waar je eigenlijk vandaan komt.Dat IP-adres van de VPN is voor hackers nu ook niet te gebruiken om toegang te krijgen tot de rest van je netwerk. Je smart home-apparaten zijn immers niet gedeeld via de VPN. Je gebruikt als het ware twee afzonderlijke netwerken.
VPN op de router
Het is logisch dat je geen enkel risico wilt lopen. Daarom kun je ook de beveiliging van je router aanpakken. Veel routers bieden de mogelijkheid om via een VPN te verbinden. We legden net al uit hoe een VPN werkt, en nu kun je dat toepassen voor alle apparaten die met je netwerk verbonden zijn: dus ook je domotica en smarthomesystemen.Je kunt een VPN op de router installeren door in te loggen op je router en de instellingen aan te passen. Bekijk even de producthandleiding van jouw router om de stappen te bekijken om bij het VPN-scherm te komen. Sommige routers hebben een ingebouwde VPN-functionaliteit, terwijl je bij andere routers allerlei instellingen moet aanpassen om het verkeer naar een VPN-server te leiden.
Heb je uitgevonden waar je je VPN-gegevens kunt invoeren? Dan kun je de gegevens opvragen bij je VPN-aanbieder. Vaak vind je deze gegevens op de site van de VPN-aanbieder, bij de instellingen voor je account. Neem deze gegevens over in je router. Test daarna of de verbinding werkt.
Het mooie van een VPN op je router, is dat alle apparaten op het netwerk automatisch gebruik gaan maken van die VPN. Je gewone verbinding is dus niet meer beschikbaar voor pottenkijkers en kwetsbaar voor hackers. Daardoor is het niet meer mogelijk om via je domotica en smarthomesystemen in te breken op je netwerk. De apparaten zijn namelijk van buiten niet meer zichtbaar.
Een veilig thuisnetwerk opzetten
Wanneer je een thuisnetwerk hebt of gaat opzetten, is het goed om de beveiliging onder de loep te nemen. Dat begint met een ijzersterk wachtwoord, dat je regelmatig verandert. Je kunt het best een wachtwoord laten genereren door een wachtwoordmanager, en deze in de wachtwoordmanager opslaan.Denk eraan dat je bij het aansluiten van je domotica en andere systemen altijd de standaard gebruikersnamen en wachtwoorden verandert. Houd nooit de gebruikersnamen en wachtwoorden van de fabrikant aan. Gebruik ook de hoogste encryptiemethode voor je wifi, zoals WPA2.
Heb je vaak gasten over de vloer en wil je je internetverbinding delen? Dat is prima, maar zet dan een gastnetwerk op. Bezoekers, vrienden en familie kunnen inloggen op een apart netwerk, zodat hun smartphone niet direct verbonden is met je andere apparaten.
Logisch nadenken
Je kunt alle veiligheidstools van de wereld gebruiken, maar logisch nadenken is een van de belangrijkste tips. Klik niet zomaar op links. Bezoek geen websites zonder groen slotje (https). Voer niet zomaar acties uit, waartoe je wordt verzocht per e-mail. Bedenk je dat de bank je nooit zal vragen om gebruikersnamen, wachtwoorden of om op links te klikken. Alles wat te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook.Als je iets niet vertrouwt, moet je er niet mee doorgaan. Wees liever te achterdochtig dan dat je te goed van vertrouwen bent. Zo houd je indringers buiten. Al deze veiligheidstips tezamen zorgen ervoor dat jij en je domotica veilig zijn. Want domotica en smarthomesystemen zijn hartstikke handig, maar je moet er wel extra veiligheidsmaatregelen voor nemen.