Belangrijke zaken voordat je een schutting uitkiest
Helaas kun je niet zomaar beginnen met een schutting plaatsen. In Nederland hebben we genoeg regels waar je je aan moet houden, zo ook bij het plaatsen van een schutting. Let op de volgende twee zaken:- Vraag toestemming aan je buren: als je op de erfgrens wilt bouwen, is het belangrijk om eerst toestemming aan je buren te vragen. Dit kan ook nog eens heel handig zijn, want als je goede afspraken maakt, kun je delen in de kosten, werkzaamheden en het onderhoud. Beter een goede buur dan een verre vriend hè!
- Overleg met de gemeente: in de meeste gevallen heb je een bouwvergunning nodig voor een schutting aan de voor- of zijkant van een woning. De maximale hoogtes van afscheidingen staan in het bestemmingsplan van de gemeente. Het is dus belangrijk dat je een vergunning aanvraagt als dit nodig is.
Welke soort schutting past bij jou?
In de wondere wereld van schuttingen zijn er verschillende soorten schutting met ieder zijn eigen voordelen en uitstraling. Als je een schutting gaat (laten) bouwen dan zijn dit drie bekendste manieren:Tuinschermen
Dit is ook meteen de meest populaire optie, omdat het verreweg de makkelijkste manier is om een schutting te plaatsen. Deze kant-en-klare tuinschermen zijn vaak gemaakt van hout en dus erg makkelijk te plaatsen. De meeste schermen zijn 180 cm breed en hoog en het laatste deel moet op maat worden gezaagd. Om de tuinschermen vast te maken heb je tuinpalen en beslag nodig.Schuttingplanken en rabatdelen
Als je meer vrijheid wilt in het ontwerp en materiaal van je schutting dan kun je ook de doe-het-zelver in je opzoeken. Ga aan de slag met schuttingplanken of rabatdelen en je kunt de schutting helemaal naar jouw zin bouwen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je schutting open te laten, of je kunt wisselen met de materialen. Het is maar net wat je mooi vindt! Een ander voordeel is dat je niet gebonden bent aan standaardmaten. Houd wel in je achterhoofd dat de voorbereiding en het plaatsen heel wat meer werk kost dan bij tuinschermen.Modulaire schutting
De derde variant is een modulaire schutting. Deze schuttingen hebben een aparte uitstraling omdat het niet van hout gemaakt is. Het is namelijk gemaakt van WPC-composiet en aluminium. Dit geeft een moderne en chique uitstraling aan je schutting. De grote voordelen zijn dat deze variant weinig onderhoud en vergt en ook nog eens lang mee gaat. Dit is nog niet alles, want je kunt de schuttingen ook op maat laten maken.Verschillende soorten materiaal voor je schutting
Oke, je weet nu (als het goed is) wat voor type schutting bij je past. Maar je moet ook nog een keuze maken qua materiaal. Ook hier zijn weer verschillende soorten. We zetten de populairste voor je op een rijtje- Hardhout: een hardhouten schutting kan tot wel 25 jaar meegaan. Als je voor deze variant kiest, ga je automatisch voor een duurzame variant. Verder is deze soort onderhoudsvrij, maar wel relatief duur. Dankzij de hardheid (de naam zegt het al) is het ideaal voor schuttingen. Hardhouten schuttingen zijn relatief wat donkerder qua kleur.
- Douglas: ben jij een echte natuurvriend? Dan word je vast blij van een schutting die gemaakt is van douglas hout. Het hout is namelijk afkomstig uit Nederlandse bossen. Hierdoor is er geen (grootschalig) milieuvervuilend transport nodig en omdat het onbewerkt is, is dit de meest natuurvriendelijke variant. De levensduur is vijf tot tien jaar.
- Grenen: een schutting van grenen hout is de soort die het meeste voorkomt. Deze variant wordt op grote schaal geproduceerd en dat maakt de grenen schutting tot één van de goedkoopste schuttingen. Deze soort wordt gekenmerkt door de lichte kleur en heeft een levensduur van vijf tot tien jaar.
- WPC composiet: deze soort kwam al voorbij bij de modulaire schutting, omdat WPC composiet het materiaal is waarvan het gemaakt wordt. Dit materiaal bestaat uit plastic en houtvezels. Het mooie aan dit materiaal is dat het 100% recyclebaar, onderhoudsvrij en rotvrij is. Hier komt nog eens bovenop dat het niet splintert. Dit maakt het ideaal materiaal voor een schutting. De chique uitstraling en de levensduur van tien tot vijftien jaar, maakt het een goede kanshebber voor je schutting.
Nu is het aan jou om een schutting uit te kiezen die helemaal bij je wensen past!