Daarnaast is het van belang of je veel loopt, bukt of juist veel staat. Afhankelijk daarvan kies je voor lage of juist voor hogere werkschoenen. Hierboven kun je de voor- en de nadelen van beide modellen nog even nalezen. Verder is de uitstraling of de stijl van een werkschoen natuurlijk een persoonlijke keuze.
Engelbert Strauss, dé expert op het gebied van veiligheidsschoenen
We raden je aan om nieuwe veiligheidsschoenen bij een gespecialiseerde onlinewinkel aan te schaffen, zoals Engelbert Strauss. Engelbert Strauss heeft alles in huis op het gebied van werkkleding, schoenen, gereedschap en bedrijfsuitrusting en biedt alleen veiligheidsschoenen van hoge kwaliteit aan.Kunnen wij je helpen bij je keuze?
Bij Engelbert Strauss helpen we je graag met het maken van de juiste keuze.Het bestellen van kwalitatieve en comfortabele veiligheidsschoenen is bij Engelbert Strauss daarom erg eenvoudig. Onze filters leiden je heel gemakkelijk naar het voor jou geschikte product. Behalve op sexe, maat en kleur is er een speciale tool met filters waaruit je onder andere op veiligheidsklasse, hittebestendigheid, zoolmateriaal of breedte kunt selecteren. Verder vind je hier antwoord op de meest gestelde vragen over veiligheidsschoenen.
Net zoals bij gewone schoenen, is het belangrijk om jouw veiligheidsschoenen in een goede conditie te houden. Als je een tweede (of zelfs een derde) paar extra werkschoenen aanschaft en die afwisselend draagt, krijgen je schoenen de kans om te ademen en om van vorm te herstellen. Uiteraard slijt elk paar ook minder snel.
Schaf alleen veiligheidsschoenen met een goede pasvorm en in de juiste maat aan. Alleen goed passende werkschoenen met een goede zool dragen aan de juiste werkhouding tijdens lopen of staan bij. Twijfel je over de maat? Bestel je schoenen dan in twee of drie maten, zodat je thuis in alle rust kunt vergelijken. Retourneren of omruilen binnen 30 dagen is bij Engelbert Strauss namelijk gewoon gratis.
Het belang van (juist gekozen) veiligheidsschoenen
Veiligheidsschoenen vallen onder de zogenaamde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Een werkgever kan je verplichten om veiligheidsschoenen te dragen. Behalve het verstrekken van PBM, moet een werkgever daarnaast nog andere risicovermijdende maatregelen treffen, bijvoorbeeld het aanbrengen van antislip matten op een gladde vloer. Verder moet de werkgever voorlichting over de PBM verstrekken. Je mag als personeelslid PBM weigeren. Ben je er wel van bewust dat dat niet alleen ten koste van je eigen veiligheid kan gaan, maar ook dat je met boetes, schorsing of zelfs ontslag op staande voet te makken kunt krijgen.Het dragen van veiligheidsschoenen is echter geen overbodige luxe. Veiligheidsschoenen zijn veelal met een veiligheidsneus uitgerust. Deze veiligheidsneus kan uit kunststof, composiet, staal of aluminium zijn vervaardigd. Hierdoor wordt jouw voet/worden jouw tenen tegen letsel door vallende voorwerpen beschermd en voetverwondingen voorkomen. Denk aan gereedschap, zware balken of stenen.
Behalve bescherming tegen vallende voorwerpen, moet een veiligheidsschoen die aan de europeese veiligheidsnorm voldoet, ook je voetzolen beschermen. Een ander belangrijk onderdeel van een veiligheidsschoen is dan ook de anti perforatie tussenzool, die van staal of kevlar is gemaakt. Deze speciale tussenzool voorkomt binnendringen van scherpe voorwerpen zoals glas of spijkers in je voetzolen. Stap je toch hierin, dan voorkomt de tussenzool binnendringen ervan en mogelijk letsel.
Werk jij in omgeving met een glad vloeroppervlak? Dan is het belangrijk dat je antislip veiligheidsschoenen aanschaft. Zo voorkom je uitglijden en mogelijk letsel. Antislip zolen hebben verschillende normen.
Wat zijn de meest comfortabele werkschoenen?
Een werkschoen is natuurlijk het meest comfortabel als je er aan het einde van je werkdag geen erg in hebt dat je werkschoenen draagt. Daarom moeten comfortabele veiligheidsschoenen je voeten voldoende ondersteuning bieden, je voeten drooghouden en geen drukplekken veroorzaken.Over het algemeen hebben comfortabele werkschoenen de volgende kenmerken:
- waterafstotend
- ademend
- schokabsorberend
- flexibel
- licht
- ondersteuning van enkel en hiel
Bij het aanschaffen van nieuwe werkschoenen kun je bijvoorbeeld op het gewicht letten. Een lichtere schoen is comfortabeler dan een zwaardere. Heb je een hekel aan veters strikken? Kies dan voor een BOA sluiting, waarmee je met een draai en een klik de veters op de juiste spanning brengt. Speciale ademende voering zorgt voor een ademende werking en bestrijd tegelijkertijd vocht en geurtjes.
Hoe kies je de juiste werkschoenen?
Het belang van veiligheidsschoenen bij bepaalde werkzaamheden hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van veiligheidsschoenen?Uiteraard moeten jouw veiligheidsschoenen bij jouw werkzaamheden aansluiten. Daarom is het goed te weten dat er vijf verschillende veiligheidsnormen conform NEN-EN-ISO 20345:2011 zijn. Dit zijn de kenmerken van goede veiligheidsschoenen per veiligheidsklasse, waarbij S1 de “minst” veilige en S5 de veiligste klasse is.
- S1 veiligheidsneus – antistatisch – hak neemt energie op – niet waterbestendig
- S2 veiligheidsneus – antistatisch – hak neemt energie op – veiligheidszool - niet waterbestendig
- S3 veiligheidsneus – antistatisch – hak neemt energie op – waterbestendig
- S4 veiligheidsneus – antistatisch – hak neemt energie op – veiligheidszool - waterbestendig
- S5 veiligheidsneus – antistatisch – hak neemt energie op – veiligheidszool – antislip profiel – waterbestendig
Welke modellen veiligheidsschoenen zijn er en wat zijn de voor- en de nadelen ervan?
Als je dagelijks veiligheidsschoenen draagt, is naast veiligheid een stukje comfort van belang. Alleen goede werkschoenen zorgen ervoor dat jouw voeten zowel bij koude als warme omstandigheden de juiste temperatuur hebben. Goede veiligheidsschoenen voorkomen zowel koude voeten als zweetvoeten. Kies bij warme temperaturen voor een ademende veiligheidsschoen en werk je in de wintermaanden veel buiten? Dan is een veiligheidsschoen die met bont of wol gevoerd is geen overbodige luxe. Heb je last van vermoeide voeten of zware benen? Kies dan voor lichtgewicht werkschoenen.Behalve in de juiste veiligheidsklasse, zijn veiligheidsschoenen in verschillende modellen verkrijgbaar, te weten lage en hoge veiligheidsschoenen en werklaarzen. Wat de voor- en de nadelen van de verschillende modellen zijn, lees je hieronder.
Lage veiligheidsschoenen
In veel beroepen of beroepen waar bescherming van de enkel van minder belang is, kunnen prima lage werkschoenen worden gedragen.
Voordelen:
- voeten en enkels kunnen vrijer en flexibeler bewegen. Fijn bij werkzaamheden waarbij veel moet worden geknield of gehurkt
- lichter in gewicht en luchtiger dan hoge werkschoenen of werklaarzen
Nadelen:
- enkels zijn minder goed beschermd dan bij een hoge veiligheidsschoen of een werklaars
- er kan meer zand, water of kleine steentjes via de bovenkant van de schoen binnenkomen
Hoge werkschoenen
Dit type werkschoen wordt veel in de bouw en op ongelijke werkvloeren gedragen.
Voordelen:
- hielen en enkels worden goed beschermd
- kans op een verzwikte enkel neemt significant af door de goede ondersteuning van de enkel aan beide zijkanten. Optimale steun krijg je alleen bij goed gesloten schoenen met gestrikte veters
- er kan nauwelijks tot geen zand, water of kleine steentjes via de bovenkant van de schoen binnenkomen
Nadelen:
- doorgaans zwaarder dan lage veiligheidsschoenen
- minder flexibiliteit, voeten en enkels kunnen minder vrij bewegen
- worden in warme omstandigheden als warm ervaren
Werklaarzen
In vochtige en natte omgevingen en bij het werken met chemicaliën worden vaak werklaarzen gedragen.
Voordelen:
- eenvoudig aan- en uit te trekken
- beschermt meest optimaal tegen water (indien waterafstotend)
- indien gevoerd met bont populair in koude (werk-)omgevingen
Nadelen:
- minder flexibiliteit als bij lage werkschoenen, voeten en enkels kunnen minder vrij bewegen
- niet altijd in alle veiligheidsklassen verkrijgbaar
Hier kun je alles nog eens rustig nalezen: